Niet alleen het coronavirus zelf, maar ook de genomen maatregelen door de overheid, hebben effect op de veiligheid binnen onze samenleving.
Kwetsbare mensen zijn nog kwetsbaarder
Tijdens de coronacrisis ligt de nadruk erg op de kwetsbaren in onze samenleving en dit is maar goed ook, want kwetsbare mensen zijn in deze crisis nog kwetsbaarder. Dit is niet alleen op het gebied van gezondheid, maar juist ook op het gebied van veiligheid. Veel mensen zijn juist nu nog kwetsbaarder om het verkeerde pad op te gaan of om slachtoffer te worden van een crimineel. Enkele voorbeelden;
- Huiselijk geweld: nu iedereen thuis moet blijven, kunnen gezinsleden elkaar niet ‘ontvluchten’
- Verveling: mensen gaan elkaar online meer opzoeken nu zij in isolatie zitten en hier spelen internetcriminelen handig op in
- Eenzaamheid: mensen die alleen wonen en in isolement zitten, hebben tijdens deze crisis een nog grotere kans op eenzaamheid
Meervoudige complexe problematiek wordt groter
Mensen die meervoudige problematiek hebben, kunnen eerder voor crimineel of ernstig overlastgevend gedrag zorgen. Mensen met (meervoudige) complexe problematiek hebben bijvoorbeeld;
- Alcohol of drugsverslaving
- Psychische problematiek
- Huisvestingsproblemen
- Schulden
Vaak versterkt een probleem het ander; iemand met bijvoorbeeld een drugsverslaving is aan de drugs geraakt vanwege een psychische stoornis en heeft schulden om de drugs te kunnen betalen. Voor de aanpak van deze problematiek zijn meerdere ketenpartners nodig (bijvoorbeeld GGZ, schuldhulpverlening, gemeente en verslavingszorg).
Meer kans op overlast
Er worden door de coronacrisis meer meldingen van overlast of burenruzies gedaan omdat iedereen thuis zit. Iedereen gaat anders om met de coronacrisis; sommigen houden zich volledig aan de maatregelen van de overheid, terwijl anderen de regels anders interpreteren. Jongeren houden zich bijvoorbeeld een stuk minder aan social distancing en zoeken elkaar op in de speeltuin in de buurt. Dit zorgt voor wrijving tussen mensen onderling.
Fysieke criminaliteit vindt nu digitaal plaats
Niet alleen de overheid en het bedrijfsleven moet thuiswerken, maar criminele verschuiven hun criminele praktijken ook naar digitale criminaliteit. Er is namelijk voor bijana alle fysieke criminaliteit ook een digitale component te bedenken;
- Inbraak
- Fraude
- Chantage
Meer weten?
Om de kans op bovengenoemde problemen te verkleinen is het belangrijk om niet alleen samen sterk te zijn tegen het coronavirus, maar ook tegen alle bijkomende risico’s. Een van de volgende opleidingen of congressen kan je helpen om de mensen in onze samenleving bij te staan en de veiligheid te vergroten:
- Op het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit hoor je hoe je ondermijning veroorzaakt door criminele netwerken in jouw gemeente voorkomt.
- Op de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Op de cursus Aanpak woonoverlast leer je hoe je verloedering en ernstige overlast in jouw wijk aanpakt.
- Tijdens de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouww gemeente.
- Tijdens het congres Ketensamenwerking (ex-)gedetineerden wisselen experts werkzaam bij de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven kennis en ervaring uit over ketensamenwerkingsverbanden en praktijkcases.
- Op de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- In de opleiding Information Security Officer leer je het informatiebeveiligingsbeheer op een juiste en efficiënte wijze in te richten om cybersecuritydreigingen, verspreiding van fake nieuws en verlies van competitiviteit