Meer hbo-verpleegkundigen noodzakelijk in ouderenzorg

Een artikel van V&VN Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland

ActiZ en V&VN ontwikkelen een imagocampagne voor hbo-verpleegkundigen in de ouderenzorg. Het ministerie van VWS verleent hiervoor subsidie. 

Helma Zijlstra, directeur V&VN: ‘We willen hbo-V-studenten laten zien dat werken in de ouderenzorg veel interessanter is dan zij denken. De complexiteit neemt de komende jaren toe, evenals de vraag naar hbo-verpleegkundigen. Het is een prachtige uitdaging, met een grotere kans op een boeiende baan.’ Aad Koster, directeur ActiZ: ‘Iedereen erkent dat ouderenzorg complexer wordt, maar dat hbo-V(GG)’ers hiervoor hard nodig zijn, is nog minder bekend. Daar willen we iets aan doen.’

Onvoldoende instroom ouderenzorg 
De komende jaren ontstaat in de ouderenzorg steeds meer behoefte aan hbo-verpleegkundigen. De instroom van hbo-verpleegkundigen naar de ouderenzorg is maar marginaal. In 2012 heeft de Tweede Kamer de regering in een motie gevraagd om in overleg met ActiZ en V&VN te komen tot een stimulerend plan van aanpak om meer hbo-verpleegkundigen aan te trekken voor de ouderenzorg.

Beperkt beeld over werken in de ouderenzorg
In de praktijk blijkt dat werken in de ouderenzorg uitdagend is voor een hbo-verpleegkundige. Toch kiezen maar weinig hbo-verpleegkundigen voor het werken in de ouderenzorg. Dit heeft voor een groot deel te maken met het beperkte beeld dat ouderenzorg oproept bij zowel hbo-V-studenten als hbo-verpleegkundigen die niet in de ouderenzorg werkzaam zijn. Ouderenzorg wordt vaak niet geassocieerd met de complexiteit en uitdagingen die het in zich heeft. Wanneer studenten en verpleegkundigen eenmaal echt kennis hebben gemaakt met de complexiteit en uitdagingen van het werken op hbo-niveau in de ouderenzorg, worden zij meestal enthousiast.

Voldoende stageplaatsen creëren
De campagne heeft als doel om een aantrekkelijk en realistisch beeld van het werken als hbo-verpleegkundige in de ouderenzorg neer te zetten bij studenten hbo-V en zij-instromers. ActiZ en V&VN doen ook een beroep op werkgevers en opleiders in de ouderenzorg om meer én aantrekkelijke stages en functies te creëren en professionals op te leiden. ActiZ en V&VN starten in overleg met het LOOV (Landelijke Overleg Opleidingen Verpleegkunde) een project gericht op het creëren van voldoende en uitdagende stageplaatsen op hbo-niveau in de VVT.

Landelijk Congres Bachelor Nursing
Tijdens het Landelijk Congres Bachelor Nursing wordt het nieuwe opleidingsprofiel voor de HBO-verpleegkundige gepresenteerd. Bekijk hier het programma

 

Over noweem

Bekijk ook

Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

Criminele zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd …

2 Reacties

  1. Inderdaad zijn er in de VVT sector meer HBOV studenten nodig. Maar zij moeten wel een goede begeleiding krijgen. Vaak zijn intramuraal de stafverpleegkundigen de HBO opgeleide verpleegkundigen, maar niet meer direct werkzaam op de werkvloer. Het niveau van teamleiders of zorgcoordinatoren is vaak MBO. Ik denk dat er intramuraal meer (HBO/MBO) verpleegkundigen nodig zijn om de complexere zorg te kunnen bieden.

  2. De basis van een HBOV opleiding begint met een overeenkomst tussen de student en de zorgorganisatie. Wanneer deze opleiding in deeltijd op eigen initiatief wordt gedaan (zelf betalen en in eigen tijd naar school naast werk), weet ik uit ervaring, dat werkgevers niet staan te springen om deze overeenkomst te tekenen. Terwijl dit juist de toekomstige HBO Verpleegkundigen zijn die bewust de keuze hebben gemaakt voor de ouderenzorg, de toenemende complexiteit zien als een uitdaging, zich willen blijven ontwikkelen en dubbel gemotiveerd zijn. Maar een praktijkovereenkomst vraagt begeleiding en ruimte voor evaluaties, die nodig zijn om het leerproces te monitoren en dat kost een organisatie tijd en geld. Mijn voorstel is om voor deze groep mensen de praktijkovereenkomst en de eisen die daaraan gesteld worden anders in te kleden. Op een manier die voordelen biedt voor de werkgever, de student en de Hogeschool, want studiefinanciering zit er voor deze groep niet meer in.

    Inderdaad zijn er in de VVT sector meer HBOV studenten nodig, zoals Elies Storm schrijft. Zij moeten dan wel goede en op HBOV niveau begeleiding krijgen. Vaak zijn intramuraal de stafverpleegkundigen de HBO opgeleide verpleegkundigen maar niet meer direct werkzaam zijn op de werkvloer. Teamleiders en zorgcoordinatoren zijn vaak MBO opgeleid en hebben door hun administratieve taken ook afstand tot de werkvloer gekregen. Dus naast HBOV studenten zijn er ook meer HBO Verpleegkundigen nodig in de intramurale sector. Neem een voorbeeld aan de thuiszorg, waar HBO Verpleegkundigen de totale zorg ontwerpen en zorgdragen voor uitvoering.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *