Datagebruik in Sociaal Domein

Bron: Nieuws in beeld

Het werken met data is voor het werk van beleidsmedewerkers in het sociaal domein (jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en werk en inkomen) van (groot) belang, stelt driekwart van de respondenten. Slechts acht procent ziet er het nut niet van in. In hun dagelijkse werkzaamheden maakt 55 procent van de respondenten daadwerkelijk gebruik van data. Een procentje minder (54 procent) heeft daar ook succesvolle ervaringen mee.

‘Het is opvallend dat zoveel ambtenaren positief reageren op het gebruik van data en daar ook het belang ervan inzien’, stelt Lisa Zeestraten, een van de onderzoekers van Kurtosis. ‘Ook opvallend is dat doeleinden van datagebruik vooral op interne verantwoording zitten en minder op inhoudelijke verbetering, zoals beleid en dienstverlening.’ Belangrijkste doel om data in te zetten? Het informeren van de gemeenteraad.

Onvoldoende benut

De mogelijkheden van data worden in het sociaal domein echter nog onvoldoende benut, ziet Zeestraten uit de onderzoeksresultaten. De doeleinden van het datagebruik zijn divers, maar met stip op één staat de financiële noodzaak. Opmerkelijk vindt Zeestraten dat heel veel ambtenaren eigenlijk niet weten waarom ze met data aan de slag moeten.

Bekijk het volledige artikel met onderzoeksresultaten in de pdf!

Met welke data opleiding ga jij aan de slag?

Over admin

Bekijk ook

Vijf vragen beantwoorden door middel van learning analytics

Learning analytics bestaat binnen organisaties vaak uit vijf kernactiviteiten: verzamelen, visualiseren, analyseren, interveniëren en automatiseren. …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.