De public controller moet meer grip krijgen op de steeds groter wordende hoeveelheid gegevens

Uitdagingen van de nieuwe public controller

De nieuwe uitdaging van de public controller is het grip krijgen op de steeds groter wordende hoeveelheid gegevens, waarmee een organisatie te maken krijgt. Van belang is dan: het opbouwen van de juiste bestanden, het sorteren van de gegevens en het analyseren, en daarna komt pas het verwerken van de geselecteerde gegevens tot stuurinformatie en verantwoordingsinformatie. De informatiepiramide is niet meer zo simpel als dat het vroeger was; het gaat er om echt te weten wie welke informatie nodig heeft en deze informatie uit de grote hoeveelheid gegevens te kunnen destilleren.

laptop financieel

Veranderingen op finance-gebied in 2020

Je ziet steeds meer dat het vak van de controller zich verbreedt naar die van business adviseurs. Zoals zojuist genoemd gaat het erom de grote hoeveelheid gegevens (en dat is dus veel meer dan financiële gegevens) te kunnen verwerken tot goede stuur- en verantwoordingsinformatie voor diverse afnemers (Management – College van Bestuur – Raad van Toezicht). Kennis en vaardigheden van de nieuwe controller moeten zich hierop aanpassen; je moet je dus als controller meer kunnen verdiepen in de verschillende afnemers van de informatie en in gesprek gaan wat de afnemer precies aan informatie nodig heeft.

Over estherspetter

Esther Spetter is projectleider Bedrijfsvoering en Financiën Decentralisaties Sociaal Domein bij Gemeente Zoetermeer. Daarnaast is ze Voorzitter Raad van Toezicht bij Stichting Meer Primair (primair onderwijs) en lid Raad van Toezicht bij Stichting Maatvast in Haarlemmermeer.

Bekijk ook

‘Wil je dat je advies wordt overgenomen? Investeer dan in je soft skills’

Je hebt een dijk van een advies uitgebracht. Toch wordt je advies niet overgenomen. Hoe …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *