Gemeenten en andere decentrale overheden kunnen grote subsidies binnenhalen

Decentrale overheden hebben op tal van terreinen projecten die bijdragen aan innovatieve economische groei, duurzame ontwikkelingen en een inclusieve samenleving. De EU helpt u om uw prioriteiten als decentrale overheid werkelijkheid te maken. Op vele beleidsterreinen kunnen projecten worden gecofinancierd door Europese subsidieprogramma’s.

Dat schrijft de Vereniging Nederlands Gemeenten in een recente publicatie. De VNG geeft ook een aantal praktische succesvoorwaarden:

  • Je moet niet alleen in geld geïnteresseerd zijn maar vooral ook in de projectinhoud
  • Dat werkt alleen als de doelstellingen van je organisatie aansluiten bij de subsidiedoelstellingen
  • En belangrijk: wil het management en het bestuur geld en tijd uittrekken voor het subsidieproject?

Tijdens de opleiding Effectief Subsidies Verwerven gaat het docententeam in op deze en andere succesvoorwaarden. Ook gaan we in op de concrete subsidiekansen voor de gemeente. Frank van Oorschot, docent in de SBO-cursus en subsidiecoördinator bij de gemeente Capelle aan den IJssel legt uit hoe zijn gemeente € 15 miljoen subsidie per jaar weet binnen te halen vanuit Europa, het Rijk, de provincie en de Regio. Tijdens de tweede cursusdag (19 november 2015) zal Frank uitleggen waar hij deze kansen ziet.

Ook andere gemeenten bieden een inspirerend voorbeeld. De VNG geeft drie voorbeelden:

  • Voor het project Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa 2018 werd een subsidie van ruim € 1,5 miljoen verworven. Samenwerking was hiervoor één van de succesvoorwaarden. Maastricht verwierf de subsidie op basis van een samenwerkingsproject met overheden in de regio en over de grens.
  • Een samenwerkingsverband van de gemeente Assen, de gemeente Poznan (PL), de Nottinghamshire Police (UK) en het Maria Verslavingsinstituut uit Stockholm (S) kreeg € 300.000 voor een project op het gebied van de verslavingszorg: ‘Het project Tackling Drugs, Reducing Crime was gericht op het terugdringen van drugsgebruik en drugscriminaliteit’.
  • De ‘NOFA’-gemeenten in Friesland kregen een Europese Interreg subsidie van € 3,8 miljoen voor een internationaal samenwerkingsproject op het gebied van ‘Vital Rural Areas’. ‘Het project zet in op het versterken van landelijke regio’s door het verhogen van de competitiviteit van ondernemingen, het verbeteren van het imago van deze regio’s en het optimaliseren van de publieke diensten’ aldus de projectomschrijving.

Subsidies verwerven

Subsidies zijn voor gemeenten van groot belang. Gemeenten zitten nog steeds krap bij kas door de economische crisis. Maar ook de herverdeling van het gemeentefonds kan ongelukkige gevolgen hebben. In de SBO-opleiding Effectief Subsidies Verwerven leert u hoe u de kansen herkent en gebruikt!

Meer informatie?
Lees meer over de opleiding Effectief Subsidies Verwerven.

Over Gert Jan van 't Land

Gert Jan van ’t Land heeft meer dan 15 jaar ervaring met het verwerven van subsidies voor publieke en non-profit instellingen. Hij werkt onder de naam ‘Grantz’ als zelfstandig adviseur op het gebied van subsidieverwerving en subsidiestrategie. Al meer dan 10 jaar treedt Gert Jan op als hoofddocent voor de cursus effectief subsidies verwerven.

Bekijk ook

Hoe stuur je aan op regeneratief klimaatbeleid?

Er is een grote rol weggelegd voor regio’s in het behalen van de regionale en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *