Geen functie zo geëvolueerd als die van de controller

In aanloop naar de Verkorte Controllersopleiding interviewden wij Goos Minderman, Hoogleraar Public Governance en Public Law aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Wat is zijn visie op de functie van de controller? In welke mate is deze veranderd? Hoe ziet de functie eruit en over welke eigenschappen moet een controller beschikken?

Bekijk het interview

Transcriptie van het interview

Ik denk dat er geen functie is in het middenveld en in de overheid die zo geëvolueerd is de laatste 10 jaar als die van de controller. Van huis uit een financiële, bedrijfseconomische functie, erg bezig met cijfers en met jaarrekeningen, is het nu een veel bredere adviseur geworden die veel meer nadenkt over doelmatigheid, over processen.

De complexiteit betekent juist dat daar de problematiek het beste te vinden is, dus ik vind ook dat controllers de problematiek, de dynamiek en de complexiteit moeten opzoeken en die ook in het gezicht zien, zich bewust zijn van het gedrag van hun collega’s, maar ook van de burgers van de stad of de zieke mensen van het ziekenhuis of de leerlingen op school. Daar moet je rekening mee houden en dat maakt het spannend en interessant en het geeft ook stof om over te praten met elkaar.

We zeggen altijd: rechte rug van de controller. Je moet behoorlijk inhoudelijke overtuigingskracht hebben, je moet goed zijn in adviseren en je moet open staan voor andere visies en disciplines dan alleen de cijfermatige.

Volgens mij kunnen heel veel mensen dat leren en hebben we daar niet heel bijzondere eigenschappen voor nodig. Belangstelling voor cijfers en belangstelling voor mensen, dat zijn volgens mij de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt om een goede controller te kunnen worden.

Op de verkorte controller opleiding doen we 4 dingen:

  1. We kijken hoe de controller in het bestuur past en hoe de context in elkaar zit.
  2. We kijken naar nieuwe mechanismen voor interne sturing, management control, gedragsverandering.
  3. We kijken naar de laatste inzichten en de laatste problematiek die we met elkaar zien, bijvoorbeeld investeringsselectie, grondbedrijven, echt bedrijfeconomische problematiek.
  4. We kijken naar risicomanagement en risicobeheersing.

Tegelijkertijd krijg je van mensen die in het vakgebied zitten en zowel in de praktijk werken als lesgeven op universiteiten of hogescholen in het vakgebied van controlling, wat je daarvan kan leren. Het gebruik van up to date literatuur en ook de interactie met de docenten is altijd levendig en ook tussen de studenten onderling uit de verschillende sectoren van de publieke sector. Dat maakt het volgens mij een belangrijke opleiding voor mensen die daarmee verdieping willen zoeken.

Deze verkorte controller opleiding heeft al een lange geschiedenis. We evalueren hem elke keer weer opnieuw. Het is een opleiding die staat, die we al 8 jaar uitvoeren, waar al honderden mensen zijn geweest en waar we nog steeds goede feedback op krijgen. Ik denk dat we heel actueel blijven, wat in de sector nodig is.

 

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Bijna alles is een Interreg project’

‘Bijna alles is een Interreg project’. Deze optimistische uitspraak van een docent van de Opleiding Effectief Subsidies …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *