Alle risico’s beheersen? Zet dat maar uit je hoofd!

Martin van Staveren, een van de docenten van de verkorte opleiding Risicomanagement en Gedragsverandering, vertelt wat deze opleiding u oplevert.

Min of meer bij toeval belandde Martin van Staveren, van origine ingenieursgeoloog, in de wereld van het risicomanagement. Tien jaar geleden schreef hij een boek over de ondergrond, de bouwsector, risicomanagement en de factor mens. “Ik kreeg er veel lof over, maar er veranderde niks. Mijn kennis bleek lastig in de praktijk toe te passen.” Van Staveren kreeg de gelegenheid de materie nader te bestuderen en op een onderzoek naar risico-implementaties in de bouwsector te promoveren (2009). Datzelfde jaar begon hij voor zichzelf, overigens zonder een uitgebreide risicoanalyse te hebben gemaakt. Inmiddels zijn we een aantal jaren en boeken verder.

Praktische insteek

“Iedereen die zich met risicomanagement bezighoudt, worstelt met de vraag hoe je risicomanagement praktisch kunt maken”, aldus Van Staveren. “Daarom is deze opleiding heel praktisch van aard. Wat evident is, is dat iedereen met onzekerheden kampt. Niet alleen individuen zoals jij en ik, over of we morgen nog wel werk hebben en of er straks nog AOW is. Ook bedrijven, die hun markt ingrijpend zien veranderen en links en rechts worden ingehaald door nieuwkomers. Of zorginstellingen, banken en energiecentrales die bedreigd worden door hacks en ransomsoftware. Ook zijn er tussen sommige landen grote spanningen. Het klassieke risicomanagement, dat elk risico uitdrukt in een getal en ervan uitgaat dat je elk risico kunt beheersen, werkt niet meer. We moeten op een andere, pragmatische manier omgaan met risico’s.”

Afleren

Merkwaardig misschien, maar cursisten leren eerst een aantal zaken af. Van Staveren: “Je moet afleren dat je met risicomanagement alle risico’s kunt beheersen, dat risico’s altijd in cijfers kunnen worden uitgedrukt en dat risico’s objectief zijn. Zet dat uit je hoofd, formuleer eerst je doelen scherp en inventariseer dan de risico’s. Dan doen we met behulp van een zes-stappen-plan, waarbij de in het bijzonder aandacht schenken aan de factor mens. We leren cursisten niet alleen hoe je risico’s kunt beheersen, maar ook dat je sommige risico’s moet accepteren of zelfs bewust moet nemen.”

Valkuilen

Soms slaat de wens om een compleet zicht op de risico’s te hebben en die te beheersen door, aldus Van Staveren. “Ik had eens iemand in de cursus die een dossier van vijfhonderd risico’s had opgesteld. Dat werkt niet. Niemand gaat daarmee werken. Je zult je moeten beperken tot de belangrijkste risico’s die jouw doelen bedreigen. Tien, maximaal twintig risico’s. Bepaal vervolgens wat je doet: het risico accepteren, de kans op het risico verkleinen of de gevolgen verkleinen. Maak het vooral niet te complex.”

Uitstekend beoordeeld

De opleiding Risicomanagement en Gedragsverandering doorbreekt een aantal illusies in het vak. Na de cursus ben je in staat om realistisch naar risico’s te kijken en kun je het onderscheid maken tussen risico’s en problemen – een veelgemaakte fout. De cursus is zinvol voor iedereen die binnen een organisatie verantwoordelijk is om bepaalde doelen te realiseren, in het bijzonder kwaliteitsmanagers, financiële controllers, business controllers en projectmanagers. Cursisten beoordelen deze cursus met een 8!

Opleiding Risicomanagement en Gedragsverandering

Deze intensieve opleiding biedt u alle kennis die noodzakelijk is om risicomanagement optimaal vorm te geven binnen uw organisatie. U krijgt concrete tools om een gedragsverandering te bereiken waardoor u risicobewustzijn creëert binnen uw organisatie. Benieuwd naar het opleidingsprogramma?

Bekijk de opleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Op deze vijf manieren gaat AI jouw werk als controller beïnvloeden

Zoals bij tal van andere bedrijfstakken is AI ook van invloed op de rol van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *