Tips voor het succesvol invoeren van de VPB-plicht

Het is 1 januari 2016 geweest, de wet VPB is in werking getreden. Vanaf nu zijn overheidsactiviteiten belast met vennootschapsbelasting (VPB). Deze nieuwe VPB-plicht is complex en zorgt voor veel onduidelijkheid en ballast voor, met name, de financiële afdelingen van overheidsbedrijven.

Een goed doordacht VPB-beleid voorkomt echter naheffingen en beperkt de VPB-lasten. Het is dus van belang dat u inzicht heeft in de consequenties en mogelijkheden van de nieuwe VPB-plicht.

Tips

Is het voor u duidelijk in welke situaties de nieuwe regels voor u daadwerkelijk belastingplicht opleveren? En wat heeft de eventuele belastingplicht voor praktische gevolgen? In aanloop naar de cursus VPB voor overheidsbedrijven vroegen wij een aantal van de docenten naar hun tips voor het succesvol invoeren van de VPB-plicht.

  1. Concreet benoemen en doorlopen
    Heeft uw organisatie een project “optimalisering fiscale openingsbalans” benoemd en vervolgens zorgvuldig doorlopen?
  2. Voldoende opleiden en instrueren om potentiele vpb-aspecten te onderkennen
    Zijn alle medewerkers (en dan niet alleen de mensen met een financiele functie) die betrokken zijn bij “de markt”/contracten met derden, voldoende opgeleid/geinstrueerd om potentiele vpb-aspecten tijdig te onderkennen?
  3. Ga serieus inhoudelijk aan de slag en durf je eigen (fiscale) standpunten te bepalen en in te nemen
    EY ziet nog te vaak dat organisaties niet in beeld hebben wat de invoering van de vennootschapsbelasting nu concreet voor hun zelf betekent. Men blijft soms te lang hangen in de zogenoemde ‘inventarisatie fase’. Hierdoor is er geen volledige grip op de fiscale impact en kan dit belemmert werken voor strategisch te maken keuzes vanaf 2016.
  4. Maak optimaal gebruik van aanwezige gegevens en brondata
    Dit geldt zeker voor omvangrijke activiteiten zoals vastgoedportefeuilles en grondbedrijven/Grexen. Door efficiënt gebruik te maken van de bestaande administratie kunnen onnodige (beheers)kosten en belastingheffing eerder worden voorkomen. Bijkomend voordeel hiervan is dat stakeholders –waaronder de Belastingdienst – door middel van een zogenoemde ‘audit-trail’ goed in staat zijn om de fiscale gevolgen te toetsen.

Meer informatie

Wilt u meer inzicht in de consequenties en mogelijkheden van de VPB plicht voor overheidsbedrijven? De opleiding VPB geeft u inzicht in de nieuwe VPB-plicht en maakt u een (nog) betere en kritischere gesprekerspartner.

Bekijk het programma

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

‘Bijna alles is een Interreg project’

‘Bijna alles is een Interreg project’. Deze optimistische uitspraak van een docent van de Opleiding Effectief Subsidies …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *