“Risicomanagement gaat volgens wereldwijde standaarden over waarde creëren en beschermen. Als je het met collega’s hebt over waarde, reageren zij heel anders dan wanneer je het hebt over risico’s. Zij worden zich ook bewuster van waar de stakeholders nu écht waarde aan hechten”, zegt Marinus de Pooter, ruim 12 jaar actief als zelfstandig governance, risk & compliance-specialist. Wat betekent dit concreet voor de praktijk?
Een vernieuwende blik op risicomanagement
“Conventioneel risicomanagement gedijt in een compliance-gedreven omgeving. Toezichthouders willen gerustgesteld worden dat het management nadenkt over mogelijke onheilen en toereikende maatregelen treft. Recente inzichten benadrukken dat een organisatie succesvol blijft door kansen te benutten én door bedreigingen afdoende te beperken. Een organisatie heeft meerdere doelstellingen, want sommige stakeholders geven meer om rendement terwijl anderen bijvoorbeeld duurzaamheid waardevol vinden. Leidinggevenden moeten hierin een balans zien te vinden. De rol van kritische huisvriend(in) helpt hen om evenwichtige afwegingen te maken bij dilemma’s”, aldus Marinus.
Lastige belangenafwegingen
“Botsende belangen zorgen in de praktijk voor lastige belangenafwegingen, zoals bij de politie. Als je daar gaat werken, screenen ze je. Deze screening kost 6 tot 8 weken. Hoewel iedereen snapt dat het belangrijk is om betrouwbare mensen aan boord te hebben, is dat niet de enige doelstelling. Je wilt ook dat de politie taken vlot uitvoert. Zo’n screening kost echter tijd, waardoor potentiële kandidaten mogelijk afhaken. Degene die verantwoordelijk is voor werving en selectie moet een aanvaardbare balans zoeken tussen veiligheid en snelheid”, illustreert Marinus.
Van risicomanagement naar beslissingsondersteuning
Marinus: “De gebruikelijke risicomanagementbenaderingen richten zich op identificeren, analyseren, mitigeren en monitoren van afzonderlijke risico’s. Het doel is om verantwoording af te leggen door middel van periodieke rapportages over de status van die risico’s. Op basis van nieuwe inzichten is de aandacht verschoven naar beslissingsondersteuning. Helpen om bij impactvolle beslissingen de pro’s en con’s van de verschillende opties zo eerlijk mogelijk te analyseren en af te wegen”.
Ondersteuning bij impactvolle beslissingen
“Neem bijvoorbeeld de belangenafwegingen bij een potentiële verhuizing naar een nieuw hoofdkantoor. Het nieuwe pand is energiezuiniger of goedkoper, maar verder weg voor het personeel. Je overweegt de opties en de factoren die een rol spelen. In de rol van kritische huisvriend(in) help je dan om een afgewogen beslissing te nemen door ook mogelijke voor- en nadelen aan te dragen waar anderen wellicht niet aan hebben gedacht. Dit is een waardevolle bewustmakende en adviserende rol”, zegt Marinus.
Betere beslissingen in plaats van risicobeperking
Marinus: “Traditioneel risicomanagement draait om risicorapportages om toezichthouders gerust te stellen. Nieuwere inzichten benadrukken het belang van evenwichtige afwegingen bij dilemma’s. Het gaat dus over zo goed mogelijk keuzes maken. Hierin investeren scheelt veel teleurstellingen qua tijd, geld en kwaliteit. Je kunt beter tevoren met elkaar de veronderstellingen in plannen en voorstellen kritisch bespreken en zorgen voor voldoende buffers, dan achteraf allerlei excuses moeten bedenken waarom het niet gelukt is”.
Zoeken naar de beste verbeteringen
“Uiteindelijk gaat het niet over het managen van risico’s, maar over het managen van de ‘business’, en dus over het managen van verwachtingen. Je gaat dan niet op zoek naar de grootste risico’s, maar naar de beste verbeteringen van de huidige werkwijzen”, sluit Marinus af. Wil jij leren hoe je jouw rol als risicomanager in kan richten als waardemanager? Meld je dan aan voor de opleiding Risicomanagement in de praktijk van SBO! Vraag de brochure aan voor meer informatie over het programma. De opleiding volledig op maat volgen? Kies dan voor een Incompany-traject.