Voorafgaand aan de opleiding Risicomanagement interviewden wij Anton van Rosmalen, Risicomanagementspecialist en een tweetal cursisten van de opleiding. Welke facetten van risicomanagement komen aan bod, waar ga je mee naar huis en wat hebben de cursisten ervan geleerd?
Bekijk het interview
Transcriptie van het interview
Anton van Rosmalen:
Risicomanagement, hoe werkt dat, wat zijn de ins en outs. Dat wordt hier behandeld, maar tevens de gedragskant van het verhaal, want uiteindelijk denken we dat risicomanagement vooral iets menselijks is en niet een papieren exercitie zou moeten zijn. Het is vandaag de 5e dag van de training. Vandaag gaat het echt om concrete handvatten en over hoe je risicomanagement implementeert in je organisatie. Tevens hebben we daarbij een aantal mensen die het in de praktijk al gedaan hebben, die hun voorbeeld hier komen presenteren en delen met de cursisten.
Cursist 1
Ik wilde de opleiding volgen omdat ik al een aantal jaren met risicomanagement bezig ben en ik vooral op zoek was naar het stukje cultuurverandering, gedragsverandering en dit is een van de weinig cursussen waar dit aan de orde kwam. Plus het feit dat het 5 dagen waren en dat ik dacht: dan wil ik heel goed kijken: wat kan ik daaruit gebruiken voor mijn praktijk.
Cursist 2
Omdat ik veel bezig ben met risicomanagement en merk dat ik de harde kant van risicomanagement wel goed beheers, de instrumenten ook wel begrijp en kan toepassen, maar het toch gaat om de cultuurverandering van mensen, dus die zachte kant boeit mij.
Anton van Rosmalen
Cursisten moeten vooral geïnspireerd zijn door wat ze met risicomanagement kunnen binnen hun organisatie en vanuit dat enthousiasme moeten ze binnen hun eigen organisatie er ook mee aan de slag kunnen gaan. Daarmee moeten ze tevens een aantal concrete handvatten hebben gekregen, zodat het ook voor henzelf makkelijk wordt om het op te pakken. Hoe scoor je een risico, hoe inventariseer je dat en hoe doe je dat niet. Wat is wel een risico, wat is geen risico, hoe ga je met beheersingsmaatregelen om, hoe zorg je ervoor dat je niet de hele organisatie overbelast met een hele hoop bureaucratie, maar hoe zorg je dat het een gestroomlijnd geheel wordt, waar de organisatie ook daadwerkelijk verder mee kan, zodat jij daar vervolgens ook als risicomanager met de organisatie slagen in kunt maken.
Het instrumentele heeft vaak de overhand, maar dat we toch proberen om het op een hele ludieke manier in presentaties veel handvaten te krijgen om de mensen enthousiast te krijgen.
Cursist 2
De zachte kanten van deze cursus hebben mij enorm geholpen in het toepassen van die harde kanten. Dat vind ik enorm boeiend en dat zou ik zeker aanbevelen.
Anton van Rosmalen
Als je merkt dat binnen je organisatie er wel het nodige aan risicomanagement gedaan wordt, maar het stokt een beetje, het komt niet verder, dan leer je hier hoe je het een zetje kan geven, zodat het wat meer gaat leven binnen je organisatie en het uiteindelijk naar een hoger niveau gaat.