Netwerken en ketens lijken abstract, maar in feite zijn het samenwerkingsverbanden van mensen. Mensen met eigen meningen, persoonlijkheden en belangen. Die laten zich niet zomaar een richting op sturen…
Vaak kan de regiehouder dat ook niet, want de mensen in de keten werken meestal bij andere organisaties. Feitelijk hebben ze dus niets over elkaars werk te zeggen, terwijl ze toch moeten samenwerken en van elkaar afhankelijk zijn.
Tijdens de opleiding* levert dat regelmatig interessante situaties op. Er ontstaan vragen zoals: waar houdt regie op en begint hiërarchie? Hoe kan je het zo aanpakken dat die twee elkaar versterken? En hoe kom je tot resultaten als je er formeel ‘niet over gaat’? In dit blog lees je 5 tips.
1. Begrijp het verschil tussen sturen, regisseren en faciliteren
Terwijl sturen gericht is op het geven van opdrachten vanuit een machtspositie, gaat regisseren meer over het sturen van het proces en beïnvloeden zonder macht. Faciliteren omvat het wegnemen van barrières en het aanreiken van mogelijkheden voor betrokkenen, waardoor de samenwerking en creativiteit gedijen.
2. Investeer in relaties
Neem de tijd om de mensen in de keten te leren kennen, begrijp hun belangen en werk aan het opbouwen van vertrouwen. Vertrouwen vormt de basis van effectieve communicatie en samenwerking, ook als je geen beslissingsbevoegdheid hebt. Door zo relaties op te bouwen en anderen te inspireren, vergroot je jouw invloed en draag je indirect bij aan het bereiken van gedeelde doelen.
3. Faciliteer open communicatie
Moedig discussies aan, luister actief naar verschillende standpunten en zorg ervoor dat alle betrokkenen zich gehoord voelen. Door een cultuur van openheid te ontwikkelen, ontstaat er ruimte voor creatieve oplossingen en synergie.
4. Identificeer het gemeenschappelijk doel
Dankzij de diversiteit binnen netwerken en ketens kan je het gemeenschappelijke doel dichterbij brengen. Dat betekent wel dat je allemaal hetzelfde gemeenschappelijke doel geïdentificeerd wil hebben met oog voor elkaars belangen.
Werk samen met de betrokken partijen om een helder begrip te creëren van wat iedereen wil bereiken. Wat zijn de verhoudingen binnen jouw samenwerking? Hoe versterk je ieders rol en zorg je voor resultaat in jullie gemeenschappelijk doel?
5. Word een verbinder
Als je ‘er niet over gaat’, kun je nog steeds een verschil maken door de rol van verbinder op je te nemen. Verbind mensen, ideeën en middelen om de samenwerking te versterken. Door de juiste relaties aan te gaan en actief de samenwerking te bevorderen, kun je indirect de regie nemen over het proces en samen het gestelde doel behalen.
Dit blog is geschreven door project- en verandermanager Amos Gomes de Mesquita, hoofddocent van onderstaande opleiding.
*Opleiding Netwerk- en Ketenregie
Wil je optimaal samenwerken om jullie gemeenschappelijke doel te bereiken? En voorkomen dat de processen stroperig worden door de verschillende partners? Bekijk hoe je met de opleiding Netwerk- en Ketenregie zorgt voor een succesvol partnernetwerk.