6 tips om afvalscheiding te stimuleren

Door: Gilbert de Raad, hoofddocent opleiding Afval/Grondstoffen Management

Afvalscheiding: steeds meer bedrijven zetten hierop in. Enerzijds omdat afvalscheiding aan de bron bijdraagt aan meer recycling en daarmee aan CO2 besparing. Anderzijds omdat meer en meer medewerkers het niet accepteren dat ze thuis wel afval moeten scheiden en op het werk niet. In deze blog geef ik tips om gedragsverandering op de werkvloer te realiseren.

De overheid stimuleert dat bedrijven meer afval gaan scheiden. Zo heeft de overheid bepaald dat in 2020 75% van het bedrijfsafval gescheiden ingezameld moet worden en dat in 2022 bedrijven, overheden en organisaties 50% minder restafval van huishoudelijke aard (bijvoorbeeld papier/ karton, plastic verpakkingen, drankkartons, kartonnen bekertjes, etensresten) mogen hebben.

Om op de 75% verplichte afvalscheiding  uit te komen, is het belangrijk om de bronscheiding goed te faciliteren. De juiste afvalstroom moet in de juiste bak op de juiste plaats ingezameld worden. Daarna kan deze opgehaald en verwerkt worden door de afvalinzamelaar.

Gedragsverandering voor afvalscheiding

Spannender wordt het, als de bronscheiding eenmaal goed is ingeregeld, om de medewerkers ook daadwerkelijk hun afval te laten scheiden. Veel gehoorde weerstand: waarom moeten we dit doen als alles toch weer in 1 bak beland? Daarom is een planmatige aanpak rondom gedragsverandering tijdens de invoering van bronscheiding noodzakelijk. Daarbij analyseer je onder andere  de weerstanden en werk je aan gedragsinterventies door middel van maatregelen.

De belangrijkste maatregelen daarbij zijn de volgende:

  1. Creëer duidelijkheid: neem een standpunt in voor afvalscheiding en bepaal daarmee de nieuwe norm => ‘Ons bedrijf staat voor afvalscheiding en het voorkomen van zwerfafval!’
  2. Gebruik een logisch verandermoment om de nieuwe norm in te voeren, zoals de Dag van de Duurzaamheid, een (interne) verhuizing of het wisselen van afvalinzamelaar
  3. Communiceer over de nieuwe norm en waarom het bedrijf dit belangrijk vindt. Gebruik daarbij termen als schoon of afvalvrij. Communiceer in rustmomenten waarin medewerkers open staan voor deze boodschap, zoals koffie pakken in de koffiecorner.
  4. Deel kennis over de zin van afvalscheiding. Denk daarbij aan hoe het afval van de bak in het pand in de container in het centrale afvalpunt komt, wat een afvalinzamelaar er vervolgens mee doet en wat de CO2 impact ervan is.
  5. Laat het management, medewerkers van facilitaire zaken en schoonmaak en duurzame ambassadeurs binnen het bedrijf het goede voorbeeld geven.
  6. Beloon goed gedrag. Bepaal een doelstelling en als die gehaald wordt, dan … Dat kan van alles zijn: van een teamuitje tot een donatie aan een goed doel

Whitepaper gedragsverandering

Gedragsverandering is iets waar je even goed voor moet gaan zitten. Het lijkt moeilijk, maar aan de hand het stappenplan uit dit whitepaper kun je hier grote stappen in zetten. En zul je zien dat medewerkers beter gaan afval scheiden.

Opleiding Afval- & Grondstoffenmanagement

Alle actuele afvalmarkt ontwikkelingen in 1 opleiding

  • Beleid en doelstellingen Nederlandse Overheid en EU beleid circulaire economie
  • Positie en toekomst van storten, verbranden, recyclen, circulaire economie
  • Actuele ontwikkelingen in de afvalmarkt, grondstofstromen en marktverhoudingen
  • Introductie in het Europees en nationaal Afvalstoffenrecht
  • Praktijkcases centraal binnen alle modules!
  • Extra: nog vragen na de opleiding, de online-docent staat ter beschikking!
  • Inclusief excursiedag

Bekijk de opleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je duurzame energie opwekken onder de Omgevingswet?

Het wordt erg lastig om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen. Politieke beleidsontwikkelingen zetten namelijk …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *