Basisscholen houden geld over

NOG logo

Bron: Nationale Onderwijsgids

 

Uit een rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat basisscholen de laatste jaren steeds meer financiële reserves hebben. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de schommelingen in de financiering vanuit de overheid. Dat extra geld gaat echter niet naar de leerkrachten zelf. Daarom is er in december opnieuw gestaakt voor een beter salaris. Dat meldt NOS.

Bezuinigingen opvangen

Dat scholen geld oppotten is volgens Robert Sikkes van de Algemene Onderwijsbond (AOb) goed te begrijpen. Scholen proberen met dat extra geld de bezuinigingen op te vangen. “De ene keer komt er geld bij en de andere keer wordt er bezuinigd”, zegt Sikkes. Dat geld wordt gebruikt voor de aanschaf materiaal als digiborden en computers, terwijl het eigenlijk bedoeld is voor de leerkrachten zelf. Vandaar dat er toch sprake is van een tekort aan geld.

Waarom gaat het niet naar de leraren?

Toch kunnen de lerarensalarissen niet zomaar worden verhoogd met geld uit de reserves, stelt de vertegenwoordiger van de AOb, omdat er dan een tekort ontstaat op andere punten. “Als er zicht komt op een salarisverhoging waarmee basisschoolleerkrachten hetzelfde gaan verdienen als hun collega’s in het voortgezet onderwijs, zouden die reserves wel kunnen worden gebruikt als voorfinanciering, zodat de uitbetaling eerder kan beginnen. Maar het grote geld voor die salarisverhoging moet komen uit Den Haag.”

 

Financieel management in het onderwijs: Verbeter uw financieel inzicht

Voldoende bekostiging en het op orde hebben van de financiën is een voorwaarde voor goed onderwijs voor leerlingen. Hoeveel personeel in dienst kan worden genomen, welke lesmethodes worden gebruikt en wanneer deze kunnen worden vervangen, wordt mede bepaald door het geld dat het schoolbestuur beschikbaar heeft. De onderwijsinspectie houdt dit scherper in de gaten. Zorg daarom dat uw onderwijsinstelling alle financiële zaken op orde heeft!

Bekijk het opleidingsaanbod voor non-financials in het onderwijs

Over redactie

Bekijk ook

De drie pijlers van studentenwelzijn

“We zien de laatste 15 jaar dat het met veel studenten niet zo goed gaat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *