Dekker: “Middelbare scholen moeten nu in actie komen om krimp op te vangen”

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs zegt dat scholen veel meer moeten gaan samenwerken om de gevolgen van krimp op te vangen. Tachtig procent van de Nederlandse scholen krijgt te maken met een sterk dalend leerlingenaantal. Dekker benadrukt dat scholen in actie moeten komen om de gevolgen op te kunnen vangen. Dat meldt NOS.

De VO-raad stelt dat er voor Dekker ook nog werk aan de winkel is. “Scholen zijn heus wel wakker, die weten wat er op ze afkomt. De staatssecretaris kan hen nu helpen door allerlei regels te schrappen, zoals de fusietoets, die samenwerking in de praktijk moeilijker maakt”, zegt voorzitter van de raad, Paul Rosenmöller.

In Maastricht worden alle middelbare scholieren de komende jaren op schooltype bij elkaar gezet. Zo komt er dus één school voor het vmbo, één voor de havo en één voor het vwo. “Het is beter één sterke school te hebben dan twee die het niet gaan redden”, zegt Dekker. Eerder liet de staatssecretaris al weten dat hij de regels gaat aanpassen zodat scholen gemakkelijker samen kunnen werken. “Ik ben op zich voorstander van brede gemeenschappen, maar als het niet anders kan, dan is de Maastrichtse oplossing een uitkomst. Het garanderen van onderwijs heeft de prioriteit”, pleit Dekker.

Karin Straus van de VVD is er niet gerust op dat alle besturen goed voorbereid zijn op de krimp. Zo komt de noodzakelijke samenwerking tussen scholen soms niet of te laat te stand, zegt Straus. Hierdoor dreigen scholen of schoolsoorten uit sommige te verdwijnen, waardoor er voor leerlingen (te) grote reisafstanden ontstaan. “In 72 procent van de gemeenten is er nu al geen of maar één middelbare school”, aldus Straus.

Verbeter uw financieel inzicht

Door de ontwikkeling van de krimp is het raadzaam om uw kennis en inzicht in financiën te verhogen. Dat kan met de 2-daagse cursus Financieel Management voor non-financials in het onderwijs. Deze zeer goed gewaardeerde cursus biedt non-financials in het onderwijs in  korte tijd de basiskennis en goede handvatten om inzicht en grip te krijgen op alle financiële zaken waarvoor ze binnen de school, afdeling of het team verantwoordelijk voor zijn.

Bekijk het programma van de cursus

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Hoe helpt een aandachtsfunctionaris om huiselijk geweld te herkennen op school?

“45% van de Nederlandse bevolking heeft ooit te maken gehad met huiselijk geweld. In haast …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *