Een op de vier MBO-leerlingen voelt zich onveilig

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

Van alle mbo-leerlingen voelt een kwart zich niet veilig op school. Oorzaak zou het pestgedrag of zelfs fysiek geweld in de klas zijn. In vergelijking met het basisonderwijs (zes procent) en het voorgezet onderwijs (elf procent) voelen de meeste leerlingen zich onveilig op het mbo (24 procent). Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderwijsinspectie, meldt de NOS.

Een derde van de leerlingen op het mbo is van mening dat de leraren en het schoolbestuur meer kunnen doen om de  school veiliger te maken. In hetzelfde rapport (Staat van het Onderwijs 2014/2015) concludeerde de inspectie dat de kansenongelijkheid in het onderwijs oploopt. De laatste jaren nemen de verschillen toe tussen leerlingen met lager en hoger opgeleide ouders. Hierdoor krijgen veel kinderen met laag opgeleide ouders niet het onderwijs dat ze aan zouden kunnen en blijft talent onderbenut.

Daarnaast werd geconcludeerd dat scholen met grote groepen leerlingen van lager opgeleide ouders vaak een zwakkere kwaliteit hebben. Bovendien hebben deze scholen minder bevoegde leraren, een hoger ziekteverzuim en een hoger verloop van personeel.

Zorg voor veiligheid op uw school. Voorkom probleemgedrag.

Tijdens de cursus Inzicht in grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs wordt in de module seksueel overschrijdend gedrag dieper ingegaan op deze problematiek en de manier waarop u om kunt gaan hiermee binnen uw onderwijsinstelling en in de klas.

Bekijk het volledige programma

 

Incompany mogelijkheid
Wilt u deze cursus samen met uw collega’s volgen? Bekijk dan de Incompany mogelijkheden.

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *