Groeiend aantal scholen onder financieel toezicht

Bron: Nationale Onderwijsgids

NOGHet aantal onderwijsinstellingen in Nederland dat in financiële problemen zit, neemt toe. Twee jaar geleden stonden nog achttien basisscholen onder speciaal toezicht van de onderwijsinspectie. Inmiddels is dat aantal opgelopen naar 29 scholen. Ook elf middelbare scholen en twee mbo’s worden door de inspectie extra in de gaten gehouden. Dit meldt Telegraaf.

Volgens de onderwijsinspectie is het onontkoombaar geworden dat de scholen onder verscherpt financieel toezicht worden geplaatst. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de geldproblemen van de scholen. In veel gevallen is krimp in de regio het probleem, waardoor het leerlingenaantal op een school drastisch daalt. Daarnaast kan het (gedwongen) vertrek van personeel veel geld kosten.

Ook financieel wanbeleid komt voor. Zo werd twee weken geleden officieel bekend dat het ROC Leiden failliet is. De mbo-instelling zat al jaren in financiële nood doordat de instelling twee dure nieuwbouwgebouwen had laten neerzetten waarvan de huur uiteindelijk niet op te brengen bleek.

Verhoog uw onderwijsrendement door beter financieel inzicht!

Tijdens de cursus Financieel management voor non-financials in het onderwijs leert u in slechts 2 dagen alles over:

  • Juist interpreteren van financiële informatie
  • Uw strategie en beleid financieel verantwoorden
  • Vaststellen van uw onderwijsrendement
  • Effectief budgetteren
  • Interpreteren en opstellen van begrotingen en jaarrekeningen

Bekijk het programma

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

Podcast: Lesdoelen bereiken? Laat AI je helpen!

Waarom kun je tandpasta niet eten?! AI als hulpmiddel om lesdoelen te bereiken. “Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *