Hoe is het om onderwijsassistent te zijn in deze bijzondere Corona-tijd?

Ellen Nikijuluw (58) start in juni met de opleiding Pedagogiek en Didactiek voor Onderwijsondersteuners. Ze is al jaren werkzaam als onderwijsassistent in het VO. We gingen een aantal weken geleden met haar in gesprek over haar vak en deze nieuwe uitdaging. Deze week spraken we haar weer over hoe zij deze bijzondere weken van school-op-afstand beleeft. Hieronder lees je het interview.

Ha Ellen, hoe gaat het nu bij jouw op school?

Zoals je weet zijn vakdocenten allemaal druk met online lesgeven en voor mij was dat natuurlijk wel wennen, want hoe zou ik daar een rol in kunnen spelen? Nu heb ik zelf het initiatief genomen om via Teams met leerlingen te video bellen om te vragen hoe het met ze gaat en hoe ze deze uitzonderlijke situatie ervaren. Het is natuurlijk niet niks en een enorme verandering voor de leerlingen.”

Dus jij ondersteunt ze vooral op het emotionele vlak nu?

Ja dat probeer ik wel te doen. Wij volwassenen kunnen het soms niet bevatten, laat staan de jongere mensen. Dus ik ben een luisterend oor voor ze, net zoals ik dat ook op school ben. Daarnaast heb ik een groep leerlingen die 3x in de week een uur huiswerk bij mij maakten. Ik hielp ze met de planning en zorgde dat ze aan het werk gingen. En nu doe ik dat op afstand. Ik wil ze laten weten dat ik er voor ze ben ook al is het nu allemaal anders. En natuurlijk doe ik het ook voor mezelf hoor. Ik mis die kids.”

Dat kan ik me voorstellen. Hoe zou jij het vak als onderwijsassistent omschrijven?

“Uitdagend, afwisselend, boeiend en soms hectisch. Geen dag is hetzelfde. Elk lesuur 30 leerlingen voor je neus en er zijn altijd leerlingen die een andere aanpak nodig hebben. Iedere leerling is uniek.”

Tegen welke uitdagingen loop jij aan als onderwijsassistent?

“De uitdaging voor mij is hoe ik zo goed mogelijk de lesuren die ik moet invallen kan benutten zodat het zowel voor de leerlingen als voor mijzelf een leerzame les is geweest. Wat kan ik voor de leerlingen betekenen en wat kunnen de leerlingen voor mij betekenen?

Elke dag is anders en elke dag zijn er nieuwe uitdagingen. Mijn rooster bepaalt elke dag welk uur ik moet invallen en welke klas ik voor mijn neus krijg. Voor welk vak ik moet invallen en in welk lokaal ik moet zijn. Heb ik mailtjes van docenten binnen gekregen, moet ik laptops reserveren of moet ik nog proefwerken uitprinten die ik later moet afnemen? Er kan soms heel veel op je afkomen en het is dus wel fijn als je stressbestendig bent. Ook een hele uitdaging.”

En nu ga je een verdiepende opleiding volgen. Waarom deze opleiding? Wat hoop je te leren?

“Ik was al een poosje aan het zoeken naar een opleiding waar ik veel aan zou kunnen hebben als onderwijsassistent. Ik werk nu al zo’n 10 jaar als onderwijsassistent en ik zie veranderingen bij de leerlingen. Niet zo gek natuurlijk met de opkomst van mobiel, internet en sociale media. De concentratieboog is korter geworden en hoe hou je ze dan toch bij de les? Hoe kan ik zo efficiënt mogelijk een lesuur invallen?”

Hoe keek jouw schoolbestuur aan tegen deze keuze?

“Toen ik deze opleiding voorbij zag komen was ik gelijk geïnteresseerd en heb een mailtje naar mijn leidinggevende gedaan met de bijbehorende brochure en de vraag of ik de opleiding mocht doen. Ze heeft niet lang hoeven nadenken want ik kreeg de dag erna al een akkoord. Mijn leidinggevende vindt het alleen maar fijn als ik mij door wil ontwikkelen in mijn vak. En als het ook nog de resultaten van leerlingen verbetert is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen!”

Heb je wellicht nog overtuigingstips voor collega onderwijsassistenten?

“Elk schooljaar heb je recht op scholing voor je persoonlijke ontwikkeling daar staat  een bedrag voor. Je zult dat moeten opzoeken in je CAO. Ik laat dat niet liggen, maar je moet er wel zelf achteraan. Vraag een gesprek aan en leg het voor!”

Super bedankt Ellen! Tot in juni.

Ben jij ook benieuwd of deze opleiding iets voor jou is? Bekijk de website of neem contact op met onze opleidingsadviseur.

Tijdens de opleiding worden theorieën, praktijkgerichte werkvormen, ervaringsgerichte oefenmomenten en concrete voorbeelden afgewisseld. Hierdoor word je bewust bekwamer, zodat je het beste uit jezelf en je leerlingen kan halen!

Bekijk de opleiding

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *