Hoe ontwikkel jij jouw vaardigheden als middenmanager in het onderwijs?

Ben of word jij middenmanager op jouw school of scholengroep? Probeer dan onbevangen naar jouw team te kijken. Hoe langer je in een organisatie werkt, hoe meer blinde vlekken je hebt. Het is goed om met een frisse blik naar jouw team te kijken, maar hoe doe je dat? Marly Philipsen en Chantal Klinkers, respectievelijk Intern Begeleider en Schoolleider i.o. bij Stichting Kindante, volgden de opleiding Middenmanagement van SBO. Zij kijken nu met een andere blik naar hun organisatie en de mensen waarmee zij werken.

Enthousiasme om te ontwikkelen als middenmanager

Als je net op een school werkt, kijk je onbevangen naar de organisatie en het team. Hoe langer je er werkt, hoe meer blinde vlekken je hebt”, aldus Marly. “Wij focussen ons bijvoorbeeld op ontwikkeling en innovatie, maar vergeten weleens afspraken te maken over wanneer je elkaar ontmoet. Het is goed om ook daar bij stil te staan. Het brengt namelijk mooie dingen in de organisatie teweeg”. Het bewustzijn dat een frisse blik op de organisatie kansen biedt, maakt Marly en Chantal enthousiast om zich verder te ontwikkelen als middenmanager. “Je kunt een basis van vertrouwen in het team creëren, waarbij je collega’s in hun kracht zet. Vervolgens ga je samen aan de slag met de inhoud”.

Beginnen met kijken en herkennen

De opleiding Middenmanagement heeft ons geleerd om te kijken naar de organisatie, zodat je situaties en gedrag gaat herkennen”. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel een collega die alles naar zich toetrekt en vervolgens klaagt alles alleen te moeten doen. “Ik herken nu beter waar dat gedrag vandaan komt en hoe ik erop moet reageren, dankzij de gesprekstechnieken uit de opleiding. Het is beter om er niet direct tegenin te gaan, maar juist om medeleven te tonen en vervolgens mee te bewegen naar hoe het anders kan”. De MMI-test, waarmee je de opleiding start, is hierbij ook waardevol: “Je krijgt meteen een beeld bij de kleuren, welk teamlid hoort bij welke kleur, welke kleur overheerst in het team en welke kleur mis je juist? Je reageert hierdoor gericht op collega’s en herkent de cultuur in de organisatie beter”.

Geef richting aan jouw team

Ik had het doel om mijn middenmanagementvaardigheden te ontwikkelen, zodat ik kan herkennen hoe teamprocessen lopen, die kan verbeteren en mijn collega’s beter kan coachen”, aldus Marly. “Ik was dus meer op zoek naar richting dan naar inhoud. De opleiding Middenmanagement sluit hier goed bij aan. Ik vind het fijn om theorie te krijgen om hier vervolgens binnen én buiten de opleiding mee te oefenen. Je kunt zo precies uit de opleiding halen, wat je eruit wilt halen. Dit is voor mij om de organisatie en het team in beeld brengen, om gericht te coachen en organiseren”.

De Middenmanagement opleiding

Het is geruststellend dat je tijdens de opleiding Middenmanagement andere studenten tegenkomt die met dezelfde problemen worstelen. Iedereen heeft de mogelijkheid om eigen casussen aan te dragen, waarna je hier samen mee aan de slag gaat. Je krijgt zo oplossingen vanuit verschillende invalshoeken en tips hoe je morgen al met de theorie aan de slag kunt. Hierdoor is het een waardevolle opleiding”, aldus Chantal. “Je merkt bij de docenten Margreet Pols en Bert Peene dat zij spreken en kennis delen vanuit een flinke dosis ervaring. Zij kunnen beiden heel goed boven de stof hangen en theorie vertalen naar praktijk, het was dus erg leerzaam om van hun te leren”.

Word een effectieve middenmanager

Wil jij een beter beeld krijgen van jouw team, zodat je efficiënter en effectiever met hen communiceert en gerichter coacht? Schrijf je dan in voor de opleiding Middenmanagement van SBO! Je leert hier in vijf leerzame lesdagen hoe jij jouw rol beter in kunt vullen, om zo jouw collega’s te enthousiasmeren! Deze opleiding is ook Incompany mogelijk, sterker nog: Marly en Chantal waren zo enthousiast over de opleiding, dat hun werkgever nu ook een Incompany organiseert voor enthousiaste collega’s. Zij zeggen dat je, door samen met collega’s deel te nemen aan een opleiding die gericht is op de leerdoelen van de organisatie, dingen sneller oppakt. Je bespreekt de theorie direct en past het samen toe op wat je weet. Dit is het grote voordeel van Incompany. Ben jij geïnteresseerd? Bespreek dan de mogelijkheden met ons!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je integer handelen als vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Als vertrouwenspersoon krijg je steeds vaker meldingen over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen van zowel leerlingen, …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *