Hoe richt je een speelleeromgeving in en wat levert het op?

Marieke Mullemeister staat sinds 2017 voor de klas, het liefst voor groep 1-2. Ze vindt het namelijk erg leuk om zelf haar onderwijs vorm te geven en in te gaan op wat er in de klas speelt. Vanuit deze passie voor kleuteronderwijs schreef ze zichzelf in voor de opleiding Specialist spel en spelen in de onderbouw. Hoe richt ze na de opleiding een speelleeromgeving in en wat levert het op?

Redenen om aan de slag te gaan met de speelleeromgeving

Marieke: “Mijn interne motivatie om beter kleuteronderwijs te verzorgen was de belangrijkste reden, maar ik had meer redenen om mezelf in te schrijven voor de opleiding, namelijk: 

  • Persoonlijke ontwikkeling: na mijn zwangerschapsverlof merkte ik dat ik informatie had gemist en wou ik mezelf specialiseren en mijn leerkrachtvaardigheden verbeteren. Het moest wel een opleiding zijn die met kleuters van doen had, dat is nou eenmaal mijn passie.
  • Kleutervisie op school: wij hadden tot een aantal jaar geleden geen visie op goed kleuteronderwijs. Hiermee zijn we aan de slag gegaan aan de hand van het visiespel van SLO. Hierbij kwam naar voren dat spel centraal moest komen te staan.
  • Ontwikkeling van kleuters: veel kinderen op onze school staan met 1-0 achter. Ze krijgen thuis bijvoorbeeld niet veel taalontwikkeling mee, omdat ouders niet in Nederland zijn geboren en met beperkte financiële middelen moeten rondkomen. Wij kunnen met spel een mooie slag maken om die achterstand goed te maken”.

Hoe richt je een rijke speelleeromgeving in?

Marieke: “We zijn tijdens de opleiding bezig geweest om spel ruimte te geven in het klaslokaal. Je ziet in mijn klas nu een wereld van verschil ten opzichte van vorig jaar: veel grotere speelhoeken en veel minder tafels. De speelhoeken zijn uitdagender ingericht en er zijn elementen in verwerkt om al spelend aan de leerdoelen van SLO te werken, zoals:

  • Een kookboek in het keukentje: de kleuters starten hierdoor al met het doen alsof ze een boek lezen.
  • Een meetlint in de bouwhoek: de kleuters willen allemaal een hogere toren bouwen dan de 100 centimeter dat het meetlint lang is.
  • Een bibliotheekhoek: in het kader van de Kinderboekenweek hebben de kleuters een bibliotheek gemaakt. Hierbij hebben ze zelf de naam, openingstijden en een bonnetjessysteem bedacht.

De hoofddocent Mike Nijskens had een motto: ‘iedere hoek moet een boek’. In de poppenhoek ligt dan ook een boek van Nijntje, zodat de kleuters de pop voorlezen voor het slapengaan. Het zijn allemaal kleine dingen die je toevoegt om spel te verrijken. De kleuters doen hierdoor al spelend belangrijke basisvaardigheden op voor groep 3 én kennis van de wereld”.

Resultaten van meer spel in de klas

De eerste paar jaar na de pabo was ik alleen maar brandjes aan het blussen, waardoor het lastig was om overzicht te bewaren. Na de opleiding heb ik geleerd om hoepeltijd te nemen: als de speelsessie start, ga ik staan met een denkbeeldige hoepel. Ik observeer of iedereen betrokken is, hoe ze bezig zijn en waar ik nodig ben. Hierdoor kan ik beter overzicht houden”, zegt Marieke. “Als ik zie dat er iets stroef loopt, kan ik de kleuters verbinden waardoor ze aansluiting vinden. Ik kan ook het spel verrijken met een nieuwe impuls, waardoor de kleuters verder gaan nadenken”.

Stimuleer de spelontwikkeling van kleuters

Wij zijn heel enthousiast over de opleiding Specialist spel en spelen in de onderbouw en Mike als docent. Het is heel praktijkgericht en het voelde helemaal niet als belasting. Na iedere lesdag dacht ik: ‘wauw, wat heb ik vandaag weer geleerd’. Je ziet ook dat sommige kinderen snel stappen maken door deze aanpak, en dat maakt me heel gelukkig”, sluit Marieke af. Wil jij aan de slag met de spelontwikkeling van kleuters? Download dan de brochure voor meer informatie over het programma. De opleiding is ook Incompany mogelijk, om binnen jouw school gericht aan de slag te gaan met uitdagingen.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je integer handelen als vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Als vertrouwenspersoon krijg je steeds vaker meldingen over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen van zowel leerlingen, …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *