Hoe verwerk je het protocol ERWD in jouw rekenonderwijs?

Het protocol ERWD is geïntroduceerd om te informeren over ernstige rekenproblemen en dyscalculie. Je leest hierin hoe je ernstige reken- en wiskundeproblemen signaleert en voorkomt op basis van drie modellen. Ceciel Borghouts, onderwijsadviseur en docent van diverse rekenopleidingen met meer dan 25 jaar ervaring in het vak, vertelt in dit artikel over de modellen in het protocol ERWD.

Het doel van het protocol ERWD

Je komt als docent binnen het rekenonderwijs ongetwijfeld leerlingen tegen die niet goed meekunnen met de rest van de groep. Het protocol ERWD geeft informatie over het herkennen en voorkomen van problemen met wiskunde en rekenen. Je leert daarnaast didactische modellen kennen waarmee je leerlingen met problemen kunt begeleiden. Hiermee ontwikkel je een stappenplan om goed rekenonderwijs en –beleid te realiseren in jouw school. Het protocol helpt leraren dus om passend rekenonderwijs te bieden aan alle leerlingen.

De verschillende modellen binnen het protocol

Het protocol ERWD leert jou om rekenproblemen aan te pakken aan de hand van drie modellen:

  • Het handelingsmodel, dit is een schematische weergave van de rekenwiskundige ontwikkeling van alle leerlingen. Het model biedt aan de hand van vier handelingsniveaus aanknopingspunten voor een passend onderwijsaanbod. De wisselwerking tussen denken en doen staat centraal.
  • Het drieslagmodel, dit is een visualisatie van probleemoplossend handelen: plannen, doen en controleren. Leerlingen leren hierdoor om rekenwiskundig denken en handelen te ordenen en te organiseren.
  • De hoofdfasen per leerlijn, dit model visualiseert de fasen die leerlingen doorgaan tijdens het leren: begripsvorming, strategieontwikkeling, uitrekenen en toepassen. Ieder van deze stappen is cruciaal om de volgende stap mogelijk te maken.

De combinatie van de drie modellen creëert een werkwijze waarmee jij reken- en wiskundeproblemen voorkomt. Ceciel Borghouts merkt in de praktijk dat docenten bezig zijn met het protocol ERWD, maar dit niet in de praktijk brengen.

Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie

Vind jij het ook lastig om het protocol ERWD toe te passen in de praktijk? SBO organiseert de opleiding Protocol ERWD in de Praktijk om jouw rekenonderwijs te versterken. Je krijgt hier praktische kennis waarmee je direct in de praktijk aan de slag kunt. Daarnaast leer je om zelf na te denken over waarom bepaalde zaken wel of niet nuttig zijn in de les, zodat je weer autonoom leert functioneren. Deelnemers vinden het inspirerende dagen met een heldere kennisoverdracht.

Vraag een proefles aan

Wil jij eerst meer weten over de opleiding voordat je jezelf inschrijft? Vraag dan een gratis proefles aan! Je krijgt hierdoor een goede indruk van de opleiding, zodat jij zeker weet dat deze aansluit bij jouw leerdoelen. Willen er binnen jouw school of scholengroep meerdere mensen aan de slag met het protocol ERWD om hun rekenonderwijs te versterken? Kies dan voor een Incompany-traject!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Kwaliteit van basisvaardigheden in het onderwijs blijft aandachtspunt, ondanks bezuinigingen

Het kabinet presenteert tijdens Prinsjesdag de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *