Hoe verbeter je je bouwhoek in groep 1 en 2?

Wat kun je doen als kleuterjuf- of meester om je bouwhoek te verbeteren en naar een hoger niveau te tillen?

Een bouwhoek in de klas is een fijne plek waar zowel jongens als meisjes kunnen spelen. Het spelen gaat ze prima af, maar vaak blijven ze hetzelfde spel spelen en worden ze onvoldoende uitgedaagd om iets nieuws te proberen. Hoe motiveer je deze jongens en meisjes? Zet ander speelmateriaal in!

Eigen kennis over de bouwhoek

Voordat je je bouwhoek gaat verbeteren, is het belangrijk dat je allereerst weet hoeveel je van de bouwvaardigheden weet en welke technieken je kunt aanbieden. Wat doe je als het bouwen niet verloopt zoals je verwachtte en kun je deze verwachtingen loslaten en kijken wat het kind nodig heeft?

Bouwen aan een goede bouwhoek: de basis

Zodra je goed op de hoogte bent van het belang van het bouwen, kun je gaan werken aan een goede bouwhoek. Kijk allereerst naar de ruimte: hoeveel ruimte heb je nodig per kind? Reken op ongeveer 1,5 m2 per kind. Zorg voor een stabiele, dempende ondergrond zoals een mat. Daarnaast is een mooie set bouwblokken die niet splinteren en een glad oppervlak hebben onmisbaar. Zorg dat de kinderen dit na het spelen weer netjes opruimen. Het voordeel hiervan is dat kinderen leren hoe blokken zich tot elkaar verhouden. Geef de kinderen voldoende tijd om de bouwhoek op te ruimen. Dit zal per kind namelijk verschillen.

Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om stickers op te plakken bij de kast om aan te geven welke blokken waar moeten liggen en/of maak een foto van een opgeruimde bouwhoek zodat de kinderen zien hoe het eruit hoort te zien.

Extra materialen

Zodra je de basisbouwhoek goed hebt ingericht, kun je nadenken over extra materialen. Het is een beetje raar om een huis te bouwen zonder extra verdiepingen of een vliegtuig te bouwen zonder landingsbaan. Aan welke materialen kun je denken?

  1. Blokken die een andere vorm hebben zoals halve cirkels en bogen
  2. Kisten
  3. Planken
  4. Auto’s
  5. Lapjes stof
  6. Bakstenen, kiezelstenen of keien
  7. Bouwhelmen
  8. Eierdoosjes, kartonnen dozen
  9. Buizen

Je hoeft de materialen niet allemaal neer te leggen, maar probeer het te matchen met jouw thema in die periode. Ook hierbij geldt dat de kinderen de materialen netjes moeten opruimen en je een foto als voorbeeld kunt ophangen of opplakken.

Hoe je je bouwhoek nog verder aanvult met extra materialen volgt in het volgende blog!

Word de specialist over het jonge kind!

 

  • Leer in 5 dagen op post-HBO niveau een inspirerend, rijk en leerzaam aanbod uit te werken
  • Inzichten in gedrag en manieren om hiermee om te gaan
  • Hoor over de nieuwste inzichten rondom de ontwikkeling van jonge kinderen
  • Ontvang na deelname een certificaat Specialist Jonge Kind
Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Wat kun je als gedragsspecialist op de basisschool doen om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen te bevorderen?

Een gedragsspecialist bekijkt en begeleidt de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen en het bouwen van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *