Scholen aan de slag met versneld vwo

NOGBron: Nationale Onderwijsgids

Vanaf volgend schooljaar gaan 24 middelbare scholen versneld vwo aanbieden aan toptalenten. Deze leerlingen mogen het vwo in vijf jaar doorlopen in plaats van de reguliere zes jaar. Hierdoor worden talentvolle leerlingen extra uitgedaagd en krijgen ze de ruimte om zich te verdiepen.

Staatssecretaris Sander Dekker: “Sinds twee jaar staat onderwijs aan toptalenten nadrukkelijk op de agenda van scholen. Steeds meer scholen maken werk van uitdagend onderwijs – ook voor leerlingen die méér aankunnen. Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder ooit echt uitgedaagd te zijn geweest. Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren.’

Versneld vwo

Momenteel volgen leerlingen op twee middelbare scholen al versneld vwo. Het Pallas Athene College in Ede en het Ludger College in Doetinchem hadden vorig jaar als enige scholen toestemming om hiermee te starten. De eerste ervaringen zijn positief. De scholen werken aan een passend curriculum voor getalenteerde leerlingen, met aandacht voor versnelling, verbreding en verdieping met een bijpassend didactisch concept.

Scholen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om versneld vwo aan te bieden. Zo mag een school niet zwak of zeer zwak zijn, moet het versneld vwo worden ingericht naast het reguliere vwo en moeten leerlingen gemakkelijk kunnen terugstromen in het reguliere programma als zij het niet redden in het versnelde programma. Bovendien moet de Medezeggenschapsraad van de school instemmen met versneld vwo en werkt de school mee aan een evaluatieonderzoek. Na vijf jaar wordt besloten of versneld vwo regulier in de wet wordt verankerd.

Scholen kunnen ieder jaar in oktober een aanvraag indienen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en mogen het volgende schooljaar starten als de aanvraag wordt goedgekeurd.

Versneld vwo is een van de maatregelen uit het Plan van Aanpak Toptalenten 2014-2018. In dat plan staan twintig maatregelen die basisscholen en middelbare scholen helpen om toptalenten meer aandacht te geven.

Wat doet uw school met toptalent?

Met de opleiding Talentbegeleider VO leert u het maximale leerresultaat uit getalenteerde leerlingen te halen door hen effectief te begeleiden. Tijdens de opleiding leert u praktische vaardigheden waarmee u de volgende dag al in uw klas aan de slag kunt gaan. 

Bekijk het volledige programma

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je integer handelen als vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Als vertrouwenspersoon krijg je steeds vaker meldingen over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen van zowel leerlingen, …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *