Extra subsidie voor 113Zelfmoordpreventie gaat ook naar training scholen

Extra subsidie voor 113Zelfmoordpreventie gaat ook naar training scholen113Zelfmoordpreventie krijgt structureel extra subsidie om het aantal zelfmoorden en zelfmoordpogingen terug te dringen. Het jaarlijkse budget van de organisatie gaat daarmee fors omhoog, van 3,4 miljoen naar 5,4 miljoen euro. Daarnaast zijn er extra middelen voor andere lopende activiteiten zoals de lokale aanpakken suïcidepreventie en onderzoek. In totaal is daar 15 miljoen mee gemoeid. Dit meldt Rijksoverheid.

Meer hulpverleners, meer training voor scholen

Met de subsidie gaat 113Zelfmoordpreventie onder andere meer professionele en vrijwillige hulpverleners inzetten en meer trainingen geven aan bijvoorbeeld huisartsen, scholen en mensen die rond het spoor werken om suïcidale signalen zo vroeg mogelijk te herkennen en vervolgens te handelen. Ook wordt er extra geïnvesteerd in de vindbaarheid en bereikbaarheid van 113 Zelfmoordpreventie, bijvoorbeeld via social media.

Meer aandacht voor LHBTI

Extra aandacht gaat uit naar het terugdringen van suïcide onder lesbiennes, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele jongeren (LHBTI). Dat gebeurt onder meer door ouders meer te betrekken, door filmportretten te maken waarin ouders, waaronder bekende Nederlanders, hun ervaringen delen over hoe zij hun kinderen hebben gesteund. Belangrijk daarbij is dat ouders met verschillende achtergronden bereikt worden. Jongeren uit de doelgroep zelf gaan ook meekijken of en hoe de informatievoorziening en de aanpak suïcidepreventie beter kan.

Onderzoek naar stijging suïcides

Uit de laatste cijfers over 2017 bleek een flinke stijging van het aantal suïcides onder jongeren. De staatssecretaris heeft in overleg met minister de Jonge opdracht gegeven aan 113Zelfmoordpreventie, gemeenten en de Inspectie voor Volksgezondheid en Jeugd om onderzoek te doen naar de oorzaken van deze stijging en of we hier te maken hebben met een zorgelijke trend of een eenmalige piek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids

 

The (Next) Student 2018


Een van de vele onderwerpen die tijdens The (Next) Student 2018 worden besproken is het signaleren van zelfmoordrisico onder studenten. Wil je meer weten over het programma van The (Next) Student?

Bekijk het programma

Over Nationale Onderwijsgids

De Nationale Onderwijsgids is dé website voor lerend en docerend Nederland. NOG is het enige platform die alle onderwijs (gerelateerde) onderwerpen onder één dak biedt. Bent u op zoek naar naar nieuws op het gebied van bijvoorbeeld kinderopvang, basisonderwijs of universiteiten? Leest u graag opiniestukken? Of bent u op zoek naar een uitdagende baan in het onderwijs? U vindt het allemaal op de Nationale Onderwijsgids.

Bekijk ook

De drie domeinen van de intern begeleider als kwaliteitscoördinator

De beroepsstandaard, en daarmee het functieprofiel, van de intern begeleider is herschreven. Hier zijn verschillende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *