3 successen én uitdagingen van Associate Degree’s in het Hoger Onderwijs

Eind 2018 zelfstandige opleiding?

Associate Degree’s (Ad’s), een concept wat sinds 2006 zijn intrede heeft gedaan in het onderwijs en momenteel nog onderdeel is van geaccrediteerde HBO-bacherloropleiding, wordt waarschijnlijk per eind 2018 een zelfstandige opleiding. De Ad wordt dan geaccrediteerd door middel van de ‘procedure voor een toets nieuwe opleiding’ op basis van het toetsingskader nieuwe Ad-programma’s (TNAd).

Een leuk voorbeeld van een opleiding die in de toekomst hoopt als zelfstandig geaccrediteerde opleiding door te gaan is de Ad Hotel Management, Stenden (Emmen). Maandag 27 maart werd feestelijk gevierd dat deze opleiding vijf jaar succesvol bestaat. Waar ze vijf jaar geleden begonnen met negen studenten, hebben ze momenteel 100 studenten rondlopen. Kort samengevat is het slagingspercentage van deze opleiding 84% voor het propedeuse jaar en de student tevredenheid hoog (Nationale Studenten Enquête). Wat zijn de succesfactoren van deze opleiding? Dat vroegen wij aan Anne-Magreet Boerma.

3 Successen van de Ad

  • Van groot belang is de stap om het werkveld nauw te betrekken bij de opleiding, samen met het werkveld zijn we de opleiding in gaan richten. Waar leiden we onze toekomstige studenten voor op? Door deze samenwerking met het bedrijfsleven krijgen onze studenten de mogelijkheid om bij verschillende bedrijven een kijkje te nemen en een interessant netwerk op te bouwen.
  • Met een hoog slagingspercentage en een doorstroom van ongeveer 75% gaan de Ad studenten goed voorbereid het vervolg onderwijs in waardoor ze met veel praktijkkennis en een schone lei succesvol de laatste twee jaar van de bachelor volgen in Leeuwarden.
  • Tot slot benaderen we de studenten allemaal heel persoonlijk, alles is bespreekbaar en wordt besproken. De alumni zijn nog erg betrokken en terug komen op de opleiding voelt als thuis komen.

3 Uitdagingen van de Ad

Alhoewel we erg tevreden zijn over de opleiding en vooral over de resultaten die hier op verschillende manieren uit voort komen (hoge waardering NSE/ hoog slagingspercentage) staan ons nog vele uitdagingen te wachten om in de toekomst aan te pakken.

  • Vanaf 2018 worden we hopelijk een onafhankelijke opleiding, hoe gaan we onze opleiding dan inrichten? Nu nog afhankelijk van examen en toets commissies van de bachelor, moeten we dat straks zelf gaan inrichten.
  • De Ad opleidingen groeien in populariteit, wij hopen over 5 jaar ons aantal studenten ongeveer verdubbeld te hebben. Hoe kunnen we ons onderwijs zo persoonlijk mogelijk houden met een groeiende studenten populatie? Het persoonlijke karakter en onze gedeelde duidelijke visie vanuit de school is onze kracht en dat willen we zo houden.
  • Zowel nationaal als internationaal willen we meer bekendheid verwerven van het niveau van de afgestudeerde in het werkveld. Hoe kunnen we de Ad binnen het werkveld helderder neerzetten en aantrekkelijker maken? Uiteindelijk willen we ook naar meer internationale studenten toewerken door naamsbekendheid over de grens te creëren.

De Ad Hotel Management heeft al veel bereikt en staat te springen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. De Ad’s zijn de ideale keuze voor MBO-studenten met een baan die behoefte hebben aan een opleiding, studenten die twijfelen of ze nog vier jaar willen studeren of in het geval van de Ad’s in Emmen; havo studenten die eerst nog even wat dichter bij huis willen studeren. Na de Ad is er altijd de mogelijkheid om naadloos door te stromen in de aansluitende bachelor, of met mogelijke vrijstellingen bij een andere Ba.

 Geschreven door: Marit Spek

Next Higher Education

Next Higher Education 2017Anne-Magreet Boerma, opleidingscoördinator & docent van de Stenden Hotel Management School, Associate Degree te Emmen, deelt de 3 persoonlijke successen en uitdagingen voor de toekomst. Elk jaar gaat het congres Next Higher Education in op actuele onderwerpen in het Hoger Onderwijs. Dit jaar staat flexibilisering hoog op de agenda! Meer informatie?

Bekijk de website van Next Higher Education

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Hoe kun je integer handelen als vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Als vertrouwenspersoon krijg je steeds vaker meldingen over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen van zowel leerlingen, …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *