Verschillende gesprekstechnieken voor de vertrouwenspersoon in het onderwijs

De vertrouwenspersoon in het onderwijs krijgt steeds meer te maken met klachten over ongewenste omgangsvormen. Gesprekstechnieken helpen om sneller tot de kern van de klacht te komen. Je leert verschillende gesprekstechnieken kennen tijdens de cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs van SBO. Gina Zanella, vertrouwenspersoon op het Dr. Mollercollege in Waalwijk, heeft de cursus gevolgd. Wat heeft zij hier aan gehad?

Wat was het doel van je deelname aan de cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs?

Ik wilde meer kennis van zaken over de functie van vertrouwenspersoon in het onderwijs, zodat ik de functie goed uit kan voeren”, aldus Gina. De cursus van SBO is in dat geval een goede keuze geweest. Je leert tijdens de eerste lesdag namelijk de taken en verantwoordelijkheden van de vertrouwenspersoon kennen, waarna de cursus verder de diepte in gaat. “Ik heb tijdens de cursus veel uitgebreide informatie gehad en daardoor heb ik veel meer kennis. Ik heb mijn doel dus bereikt”.

Welke inhoud van de cursus is je het meest bijgebleven?

De inhoud van de cursus was duidelijk, waardoor ik er veel aan heb gehad”. Gina vind het dan ook lastig om aan te geven wat haar het meest is bijgebleven, maar het lukt haar toch: “De gesprekstechnieken en de routekaart voor de vertrouwenspersoon”. Beiden zijn belangrijke handvatten voor de vertrouwenspersoon in het onderwijs waarmee je de sociale veiligheid op school kunt bevorderen.

Wat vond je van de docent?

Drs. Patricia Ohlsen is de docent van de cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs. “Het is een zeer rustige, fijne docent die erg geïnteresseerd is in de deelnemers en wat wij willen leren”, aldus Gina. Het blijft niet bij de inhoud van de cursus: “Patricia heeft een fijne reader gemaakt met naslagwerk”. De deelnemers kunnen de inhoud dus ook nog naslaan als de cursus al lang en breed is afgesloten.

Gesprekstechnieken voor de vertrouwenspersoon

Je leert diverse gesprektechnieken kennen tijdens de cursus Vertrouwenspersoon in het onderwijs. Deze technieken zijn nodig om tot de kern van het probleem te komen, maar ook om de gesprekspartner een veilig gevoel te geven. Je kiest bijvoorbeeld voor een empathische gesprektechniek, maar je kunt ook kiezen voor een provocatieve techniek. Dit kan soms effectief zijn, zolang het maar op een respectvolle manier gebeurd. Welke techniek je ook kiest, luisteren, samenvatten en doorvragen staat altijd centraal.

Meld je ook aan voor de cursus

Wil jij net als Gina meer kennis van zaken omtrent de werkzaamheden van de vertrouwenspersoon in het onderwijs? Schrijf je dan in voor de cursus van SBO! Docent Patricia Ohlsen gaat graag met jou aan de slag om de sociale veiligheid in jouw school te verbeteren. Wil je meerdere vertrouwenspersonen opleiden binnen jouw school of scholengroep? Kies dan voor een bedrijfsopleiding!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Werken aan basisvaardigheden: taal- en leesvaardigheid in alle vakken

Taal is een van de basisvaardigheden waar extra veel aandacht voor was tijdens Prinsjesdag. Het …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *