Wie nog niet wist dat onze leerlingen slechter zijn in rekenen dan kinderen in Azerbeidzjan, Kazachstan en Slowakije heeft het afgelopen week veelvuldig moeten horen. De kamerbrief van staatssecretaris Dekker over talent en prestaties van Nederlandse schoolkinderen haalde overal het nieuws.
Verveelde leerlingen
In de brief belicht Dekkers twee belangrijke zaken over cognitief talent: het al dan niet presteren naar kunnen en de bijbehorende houding. Op school blijkt zo’n driekwart van de leerlingen zich met enige regelmaat te vervelen. En in elke klas, dus ook die van jou, zit minstens één kind dat aangeeft zich áltijd te vervelen. Hoe kan dit? En wat kun je er aan doen? Vele vragen die dagelijks gesteld worden waarop vaak geen eenduidig antwoord gegeven kan worden.
Leerlingen presteren steeds vaker onder hun niveau. Volgens Dekker wordt talent onvoldoende gestimuleerd en beloond, waardoor leerlingen genoegen nemen met een zes. Een onderwijsprogramma geënt op het individu is de toekomst, zo schrijft de staatssecretaris.
Verrijken en verdiepen
Hoogbegaafde leerlingen kunnen een programma op maat krijgen als zij minder lesstof hoeven te herhalen: ze kunnen op deze manier tijd vrijmaken voor verrijken (extra vakken) en verdiepen (andere thema’s binnen een vakgebied). Op deze manier raken zij minder verveeld en komt hun talent goed tot zijn recht.
De docent terug naar school?
Helaas is maar iets minder dan de helft van de Nederlandse docenten voldoende in staat de lastige taken van de docent goed uit te voeren. Zij hebben moeite met het afstemmen van instructies op niveau en kunnen moeilijk extra ondersteuning bieden aan bijvoorbeeld hoogbegaafde kinderen.
De komende tijd staat voor Dekker in het teken van gesprekken met diverse partijen die bij het onderwijs betrokken zijn. Al deze gesprekken staan in het teken van herkenning en erkenning van talent. Daar kunnen Novilo en Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid zich uiteraard helemaal in vinden: ons motto ‘breng het beste naar boven in jezelf – en in elkaar’ sluit goed aan bij de plannen.
Opleiding Talentbegeleider
Novilo en SBO helpen bijvoorbeeld door het aanbieden van de opleiding tot ‘Talentbegeleider’! Meer weten? Bekijk direct de opleiding Talentbegeleider