Wat kunnen wij aan langstudeerders doen in het hbo en het wo? Het is niet nodig om te vertellen dat het nog altijd een ‘hot’ topic is.
Ook al is de langstudeerboete van de baan, door de crisis wordt er nog altijd goed op de langstudeerder gelet en er zullen alternatieve bezuinigingsmaatregelingen komen. Zeer waarschijnlijk zal er een sociaal leenstelsel komen, waarbij studenten in zichzelf investeren. Als de student dus langer over zijn hbo opleiding of universitaire opleiding doet, zal hij of zij ook meer moeten investeren.
Maar wat zouden Hogescholen en Universiteiten nou eigenlijk zelf aan langstudeerders kunnen doen?
Studeren? Nog geen 22 uur per week
Het gros van de studenten behaalt zijn bachelordiploma binnen de 6 jaar, maar er is ook een hoop studenten waarbij dat niet lukt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals studenten die te hoog zijn ingeschaald of te kampen hebben met privéomstandigheden, maar er zijn tal van langstudeerders die bewust weinig tijd in hun studie steken en vervolgens 6, 8 of zelfs 10 jaar over hun 4-jarige hbo of wo studie doen.
Zo bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek van Markteffect en Studenticoos dat de gemiddelde student nog geen 22 uur per week haalt. De ervaring en navraag leert dat deze student (‘de langstudeerder’) vaak een andere gedachte heeft over die extra jaartjes: “Ik betaal collegegeld, dus mag ik toch zelf bepalen hoeveel jaar ik over mijn studie doe?” of “Mijn studententijd was een luilekkerland nu ik eenmaal aan het werk ben.”, zijn vaak gehoorde kreten.
De student is onwetend dat zijn collegegeld maar een klein percentage is van wat zijn studie (en die extra jaartjes) de overheid feitelijk kost en geniet vervolgens lekker van zijn studententijd.
Bewustwording
Moeten Hogescholen en Universiteiten hun studenten niet veel meer op de hoogte brengen (bewustwording) van de feitelijke totale studiekosten, dus inclusief de bijdrage van de overheid om de student te laten studeren?
Hierdoor zal hij/ zij zien dat zijn collegegeld bijdrage maar klein percentage is van het werkelijke kostenplaatje om hem/haar te laten studeren. Door deze openheid moet er een mentaliteitsverandering ontstaan bij studenten en gaan zij zich vereerd voelen om te mogen studeren op kosten van de overheid.
Huib van Zessen – Marketing 6
Meer weten?
Tijdens het Nationaal Hoger Onderwijs Congres 2013 komen dit soort beleidsvraagstukken voor het HO aan bod.
Hallo, ik begeleid langstudeerders naar hun Bachelor diploma, maar ik heb geen juist antwood op de vraag wat te doen aan de langstudeerders. Zeker, ze betalen collegegeld, en naar eer en geweten krijgen ze mijn maximale inspanningen om hen te begeleiden. Maar is er op dat genoemde Nationale Hoger Onderwijs congres 2013 ook een antwoord geformuleerd?
Ik voel me met al mijn kennis en vaardigheden voor een voldongen feit geplaatst: als het de dames en heren studenten belieft nemen ze mijn adviezen en relevante feedback ter harte, en anders gewoon niet, en wordt ik zonder enig bericht niet meer door hem / haar gemaild. Einde werkrelatie. Heeft u mogelijk goed advies voor me?
Dag meneer te Braak, tijdens het congres in 2013 kwam dit soort vragen inderdaad aan de orde, dit is destijds besproken tussen de experts/sprekers en deelnemers onderling. Er is dus geen openbaar verslag gemaakt waar wij nog op kunnen terugblikken. U kunt het best contact opnemen met de schrijver van dit blog: Huib van Zessen (http://www.marketing6.nl/). Wellicht kan hij u verder helpen!