4 tips voor centrumontwikkeling

Centrumontwikkeling vindt in alle gemeentes in Nederland plaats. De beleidsvisies worden daarop afgestemd en aangepast.

Nederlandse steden, dorpen en gemeenten zijn (mede door de toenemende bevolking) onderhevig aan grote veranderingen. De centrumvisie van een gemeente is vaak een totaalplan en visie voor de lange termijn. Het moet een visie zijn waarin alle inwoners profiteren van een sociale en veilige gemeente.

Maar hoe kom je tot het beste resultaat? In deze blog 4 tips!

  1. Bepaal je ambitie, samen met je burgers!
    Een plan start met een gedragen ambitie. Om die scherp te krijgen dien je je inwoners te betrekken. Laat bijvoorbeeld een drietal concepten maken van mogelijke invullingen en leg deze voor aan je inwoners zodat zij zich optimaal betrokken voelen.
  1. Integrale aanpak
    Kernwinkelgebieden staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van het grote systeem. Richting geven aan bijvoorbeeld detailhandel kan niet zonder het grote geheel. Wat betekent dat je ook horeca, vastgoed, kantoren en wonen bij de visievorming moet betrekken.
  1. Start vanuit de werkelijkheid
    Om horeca of retail aan te pakken in je gemeente heb je inzicht nodig in de huidige situatie. Zo moet de daadwerkelijke leegstand in kaart worden gebracht en daarnaast ook de trends in het plaatselijke koopgedrag van consumenten. Deze situaties zijn anders in iedere gemeente, stad of dorp en dat vraagt om een maatwerkbenadering. Start in je aanpak dus altijd vanuit de huidige werkelijkheid in jouw gemeente.
  1. Gezamenlijk
    Een nieuwe visie op je kernwinkelgebied vraagt om een verandering in doen en denken. Het is belangrijk om deze verandering samen met de betrokken partijen te beleven. Alleen op die manier creëer je betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel om het in de toekomst anders aan te pakken. Ga dus aan de slag met het uitzetten van een koers samen met de ondernemers en je inwoners. Dit betekent ook dat je keuzes moet maken, maak je deze gezamenlijk dan bouw je samen aan je visie en ambitie.

5-daagse Opleiding Beleidsmedewerker Economische Zaken

Creëer een gunstig ondernemingsklimaat in jouw gemeente!

  • Je krijgt handvatten voor het opstellen van een lokaal economisch beleidsplan
  • Ervaringsdeskundigen geven antwoord op alle vragen
  • Praktijkcases en interactieve opdrachten
  • 7e editie: herzien en vernieuwd programma!

Inclusief praktijkexcursie  – ervaar hoe theorie en praktijk samenkomen

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Bouwen, verduurzamen en baangaranties helpen de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren

In de 20 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) is de bouw …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *