Hoe beïnvloed vergrijzing woningbouwprojecten?

Woningbouwprojecten worden steeds vaker in samenspraak met bewoners gerealiseerd. De vraag naar woningen is vanuit zowel starters als senioren erg groot. Zij willen beiden een passende woning, maar zitten daardoor in elkaars vaarwater. Gemeenten gaan daarom steeds vaker het gesprek aan met bewoners, zodat de wensen van de buurt verwerkt zijn in woningbouwprojecten.

De gevolgen van vergrijzing voor woningbouwprojecten

Ouderen willen steeds langer zelfstandig blijven wonen. De stijgende levensverwachting in combinatie met (technologische) ontwikkelingen waardoor ouderen langer veilig thuis kunnen wonen, zorgen dat vergrijzing gevolgen heeft op de woningmarkt. Ouderen die niet kunnen of willen doorverhuizen naar een geschiktere woning, beperken de doorstroming op de woningmarkt. Starters hebben hierdoor minder kans op een woning.

Inbreng van senioren bij woningbouw

De lagere doorstroom is een van de redenen dat er een woningtekort is in Nederland. De oplossing: meer geschikte woningen bouwen voor senioren. Deze woningen moeten aantrekkelijk zijn voor de ouderen, zodat zij eerder verhuizen. Gemeenten betrekken daarom steeds vaker inwoners van de regio bij hun woningbouwprojecten. De nieuwbouwwoningen sluiten hierdoor beter aan op de werkelijke behoeften en wensen van bewoners.  

De sleutelrol tussen gemeente en bewoners

De gemeente Houten is een van de gemeenten die ouderen betrekken bij hun woningbouwprojecten. Wijk- en gebiedsmanagers in deze gemeente zijn twee keer het gesprek met bewoners aangegaan. De eerste keer tijdens de verkenningsfase, over vragen, wensen en behoeften van bewoners. Tijdens de tweede bijeenkomst presenteerde de gemeente de bevindingen in een concreet plan. De wijk- en gebiedsmanagers spelen een cruciale rol in deze aanpak, omdat zij de sleutelrol hebben tussen de gemeente en de bewoners.

Het resultaat van de samenwerking

Deze aanpak biedt diverse voordelen, zowel voor bewoners als gemeente. De gemeente heeft namelijk een beter beeld van de werkelijke behoefte in de wijk. Het plan is hierdoor direct concreter. Bewoners worden daarnaast gehoord. De woningen voldoen daardoor beter aan hun wensen en behoeften. De samenwerking tussen bewoners en gemeenten via de inzet van wijk- en gebiedsmanagers is dus een win-win voor alle partijen.

Vergroot de leefbaarheid, participatie en zelfredzaamheid in de gemeente

Neemt de druk op de woningmarkt in jouw wijk toe? Een wijk- en gebiedsmanager is dé schakel tussen bewoner en gemeente. Hij of zij vertolkt dus een belangrijke rol bij woningbouwprojecten die problemen als woningnood en vergrijzing oplossen. Wil jij weten hoe je deze rol succesvol invult? Meld je dan aan voor de opleiding Wijk- en gebiedsmanager van SBO! Deze opleiding is ook Incompany mogelijk, om meerdere managers tegelijk op te leiden aan de hand van jullie eigen praktijkcases.

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Bouwen, verduurzamen en baangaranties helpen de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren

In de 20 gebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) is de bouw …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *