Het is erg belangrijk om AI niet alleen te begrijpen, maar er ook veilig en ethisch mee te werken. Mede hierom is de AI Act in werking getreden op 2 augustus 2024 (en per 2 augustus 2027 geheel van kracht). De AI Act dient ervoor te zorgen dat AI-systemen binnen Europa transparant, betrouwbaar en respectvol omgaan met grondrechten.
Wat betekent dit concreet voor jouw werk binnen de overheid? En hoe kun je je voorbereiden op deze veranderingen?
Hoe groot wordt de rol van AI in je werk?
De vraag is niet òf AI een rol gaat spelen in jouw dagelijkse werk, maar eerder hoe groot die rol zal zijn. AI kan namelijk allerlei processen optimaliseren en de efficiëntie verhogen. Denk aan het automatiseren van repetitieve taken, het creëren van rapporten en het ondersteunen van besluitvorming. Bovendien kunnen AI-tools zoals Microsoft Copilot je helpen om slimmer en sneller te werken, door bijvoorbeeld e-mails te genereren, gegevens te analyseren, of beleidsvoorstellen samen te stellen.
De impact van de AI Act op de overheid: 5 tips
Maar hoe zet je AI dan op een verantwoorde manier in? De AI Act dwingt ook overheidsorganisaties om hierover na te denken. Je moet niet alleen bekend zijn met de technische mogelijkheden van AI maar ook met de ethische en juridische aspecten. Hoe bescherm je de privacy van burgers? Hoe zorg je ervoor dat je AI-systemen niet discrimineren? En hoe ga je om met de veiligheid van gevoelige data?
Doe je voordeel met deze 5 tips om je voor te bereiden op de AI wetgeving.
1. Blijf op de hoogte van regelgeving en ethische richtlijnen
De AI Act is in 2027 volledig van kracht, maar de voorbereidingen beginnen nu. Sterker nog, vanaf 2 februari 2025 gelden de eerste regels. Vanaf dan is het ook verplicht om binnen organisaties waar AI-systemen gebruikt worden, ervoor te zorgen dat alle medewerkers AI-geletterd zijn. Dit betekent dat het belangrijk is om kennis te hebben van AI en je bewust te zijn van de ethische overwegingen en de juridische eisen die aan AI-systemen worden gesteld.
Volg relevante AI cursussen* en zorg dat je up-to-date blijft met de nieuwste ontwikkelingen. Niet alleen omdat het straks verplicht is, maar vooral om er zelf slim mee te werken.
2. Integreer AI stap voor stap in je werk
Begin met eenvoudige AI-toepassingen die je dagelijks werk kunnen verlichten. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van routineuze taken zoals data-invoer of het opstellen van standaarddocumenten. Gebruik AI-tools zoals Copilot om efficiënter te werken. Door kleine stappen te zetten, raak je geleidelijk vertrouwd met AI en kun je de complexiteit opschalen naarmate je meer ervaring opdoet.
3. Wees bewust van privacy en data-security
AI werkt vaak met grote hoeveelheden data, wat betekent dat privacy en veiligheid voorop moeten staan. Zorg ervoor dat je AI-systemen gebruikt die voldoen aan de hoogste normen voor gegevensbescherming. Werk altijd volgens het principe van gegevensminimalisatie: gebruik alleen de data die strikt noodzakelijk is voor de taak.
4. Ontwikkel je vaardigheden in AI-tools
Leer werken met tools die binnen jouw overheidsinstelling toegestaan en bruikbaar zijn. Naast Copilot zijn er tal van andere AI-tools beschikbaar, zoals ChatGPT, Google Gemini, en DALL-E. Door je vaardigheden in deze tools te ontwikkelen, vergroot je niet alleen je eigen efficiëntie, maar ook je waarde binnen je organisatie.
5. Gebruik praktijkvoorbeelden als leidraad
Kijk naar succesvolle implementaties van AI binnen andere overheidsorganisaties. Dit kan je helpen om te zien hoe AI in de praktijk wordt ingezet en welke valkuilen je wilt vermijden.
*En… actie!
Wil je meer weten over hoe je AI op een verantwoorde en effectieve manier kunt inzetten binnen de overheid? En wil je tegelijk aantoonbaar voldoen aan de AI-geletterdheidverplichting van de AI Act?
Bekijk dan eens de cursus AI voor de overheid: hiermee update je je algemene AI-kennis én ga je correct aan de slag met de AI-tools die voor jou werk van grote waarde zijn.