Aanslag in VS wordt gezien als terroristische aanslag

Zaterdag 3 augustus vielen er zeker twintig doden en minstens 26 gewonden na een schietpartij in een winkelcentrum in Texas. De 21-jarige schutter opende het vuur in een drukke Walmart. De aanslag is een van de dodelijkste in de VS in de afgelopen vijf decennia.

Terroristische aanslag

Zo’n 20 minuten voor de aanslag plaatste de schutter mogelijk een manifest online op het forum 8Chan. In deze tekst heeft de schutter zijn daad aangekondigd, waardoor de FBI voldoende reden ziet om de massaschietpartij als haatmisdrijf of terroristische aanslag te beschouwen. Uit het manifest blijkt dat de schrijver tegen rassenvermenging is. Het wapen dat tijdens de schietpartij gebruik is, komt ook overeen met het wapen dat in de tekst vermeld werd.

8Chan

De site 8Chan is in 2013 opgericht door Fredrick Brennan en je kunt er op een anonieme manier berichten plaatsen vanuit het oogpunt van vrijheid van meningsuiting. Vandaag de dag is het meer een broedplaats voor extreme ideeën, waar enkele massamoordenaars hun inspiratie halen voor de massamoorden. De dader van de aanslag in Christchurch heeft waarschijnlijk ook zijn inspiratie op deze site opgedaan.

Extreem rechts

Bij terrorisme wordt vaak snel gedacht aan een man met een lange baard, maar de opmars van extreem recht is groot. Deze vorm van terrorisme ontstaat vaak op het internet. De afgelopen 3 grote aanslagen van Christchurch, Poway en de aanslag van afgelopen weekend in Texas zijn allemaal eerst op de site 8Chan geplaatst. De aanslagplegers lijken door elkaar geïnspireerd te worden en hebben hun manifest op de site geplaatst.

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

🎥 Video: APV en bijzondere wetten, Bibob en vergunningverlening

Waar moet je op letten bij vergunningverlening en de Wet Bibob? Bekijk de video met Mark …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *