Al tien, vijftien jaar wordt er gesproken dat er veranderingen in de corporatiesector plaats moeten vinden. Het trieste is alleen dat er nog maar kort geleden concrete maatregelen zijn genomen. Met de maatregelen moeten corporaties terug naar hun ‘hok’, aldus de heer Boelhouwer tijdens het Nationaal Symposium Woningcorporaties van 31 oktober 2013.
De rol van de corporaties als uitvoeringskantoren van de overheid veranderde na de inwerkingtreding van de Bruteringswet. Vanaf toen waren ze namelijk financieel geheel zelfstandig en veranderde hun takenpakket continue. Vele incidenten, zoals het Vestia-debacle, gepaard met de nodige bezuinigingen die doorgevoerd moesten worden hebben geleid tot de nieuwe wet- en regelgeving voor de sector.
Het Woonakkoord
Met het Woonakkoord wordt het werkveld terug gebracht naar de oorspronkelijke kerntaken van de corporaties. Deze kerntaken zijn het beheren, verhuren en het bouwen van sociale huurwoningen. Ook mogen er nog activiteiten uitgevoerd worden die betrekking hebben op maatschappelijk vastgoed dat direct aan de kerntaken verbonden is. Hoe de sector invulling zal geven aan het Woonakkoord is nog onduidelijk.
Regiecorporatie 2.0
Wel worden er visies geschetst door verschillende bronnen over welke alternatieven in de bedrijfsvoering van de corporaties toekomstbestendig zijn. Zo schetsen de auteurs van de Regiecorporatie 2.0 dat een woningcorporatie haar bedrijfslasten substantieel kan verlagen door doelmatiger te werken. Zij kunnen doelmatiger werken door het takenpakket te reduceren, het onderhoud strakker op een basiskwaliteit te sturen en door commerciële partijen in te schakelen bij het uitvoeren van activiteiten. Wanneer zij dit doen, kunnen de corporaties zich doelmatig richten op het investeren in en het beheren van betaalbare huurwoningen.
DrieKamerModel
De heer Johan Conijn heeft ook een model ontworpen welke ten goede kan komen aan de effectiviteit, de efficiëntie en de financiële continuïteit van woningcorporaties. Het betreft het DrieKamerModel, een integraal en strategisch sturingsconcept. De heer Conijn gaf op het Nationaal Symposium Woningcorporaties 2013 aan dat zijn model eventueel te combineren valt met het ideeën van de Regiecorporatie 2.0.
Time for change!
Maar hoe kijken corporaties hier zelf tegen aan? Tijdens het Nationaal Symposium Woningcorporaties heb ik enkele mensen van verschillende corporaties gesproken. Iedereen vertelde dat ze druk waren met het doorvoeren van veranderingen. Uitbesteden ging ze echter te ver. Zij wilden activiteiten op den duur net zo goedkoop uitvoeren als commerciële partijen. Het uiteindelijke doel is dus om de activiteiten van de woningcorporaties net zo goedkoop uit te voeren als commerciële partijen. Het bereiken van dit doel zal veel tijd in beslag nemen.
Naar mijn mening is het dus volstrekt onlogisch om de taken van corporaties, die niet tot de kerntaken behoren, niet uit te besteden. Door uit te besteden bereik je namelijk in kortere tijd hetzelfde resultaat. Tevens kunnen corporaties zich dan beter richten op de uitvoering van haar kerntaken. Een win-win situatie dus!
Door: Jurgen Hardonk, stagiair Fris Groep