‘FM wordt veel minder stand-alone functie dan voorheen’

‘Er is een kanteling aan de gang op al onze terreinen.’ Dat zegt Fred Kloet, directeur Smart WorkPlace en hoofddocent van de opleiding Facility Manager van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid. Van gezond werken, de circulaire economie tot aan het gebruik van data en nieuwe technologieën. Het vak van facility manager transformeert op alle fronten.

Er komt wel heel veel op de facility manager af?

‘We spreken over een kanteling, een transformatie waar we middenin zitten. De scheidslijnen tussen werkplek, werkomgeving, gebouw, thuis vervagen in hoog tempo. Waar is je werkomgeving? Werknemers, zeker de nieuwe generatie millennials, willen steeds vaker zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Het hele concept van de werkplek digitaliseert. Daar moet FM op inspelen. De nieuwe werkomgeving moet eigenlijk overal en altijd beschikbaar zijn, uiteraard passend binnen de betreffende organisatie. Dat betekent vaak dat er minder werkplekken nodig zijn, minder ontmoetingen maar het blijft de taak van FM om de werkomgeving wel zo aantrekkelijk mogelijk en altijd beschikbaar te maken.

En dan zijn er nog alle ontwikkelingen rondom de circulaire economie, het gaat niet alleen om het hergebruik van kantoormeubilair of circulair bouwen. Essentieel is het ontwikkelen van een achterliggende visie voor het bedrijf, de ontwikkeling van een circulaire strategie en circulaire processen in plaats van lineaire projecten. Wat betekent circulair echt? Wat vraag je van het bedrijf, van de opdrachtgevers, van de leveranciers? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de inkoop? Kortom een integrale en holistische circulaire FM visie.’

Wijzigt met al deze ontwikkelingen ook het profiel van de facility manager?

‘FM wordt veel minder een ‘stand-alone’ functie dan voorheen. Dat vraagt om een extraverte houding van de FM-professionals en ze moeten veel meer gaan samenwerken met de markt. Binnen de organisatie met afdelingen als HR en IT en ook branche-overstijgend. Ook vragen de nieuwe ontwikkelingen meer visie, met als gevolg dat FM een meer en meer strategische rol krijgt.

De opleiding Facility Manager die we, gesteund door de beroepsvereniging FMN en met het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid hebben opgezet, gaat juist daar dieper op in. De 8-daagse cursus heeft een radicaal andere opzet dan andere FM-opleidingen in het land. We nemen de deelnemers echt mee op reis, ze ervaren tijdens de opleiding zelf de kanteling in de markt. De cursisten leggen een mondeling examen af en gaan met een strategie, beoordeeld door examencommissie van experts, naar huis. De reis gaat langs verschillende plaatsen zoals bijvoorbeeld The Edge van Deloitte, Circl van ABN AMRO en Alliander in Duiven, drie van de meest innovatieve en circulaire gebouwen ter wereld.  Echte eyeopeners. Ze zien zelf wat er allemaal mogelijk is, op het gebied van inrichting, de dienstverlening en gaan in gesprek met gebruikers.

Gebouwen wordt steeds slimmer, smarter. Wat is de toekomst van bijvoorbeeld de digitalisering voor FM?

‘Het beleid wordt dankzij de digitalisering veel makkelijker toetsbaar. Klachten over het klimaat kunnen bijvoorbeeld eenvoudig gecontroleerd worden. Sensoren in de gebouwen en Windows software kunnen nog veel meer informatie verschaffen. Van luchtvochtigheid en lichtinval, tot informatie over onderhoud en werkplekbezetting, wat weer kan leiden tot nieuwe beleid over het gebouw gebruik en mogelijk tot lagere kosten. Zo kan met hulp van smart technologie en data voor een gezonde en circulaire werkomgeving gezorgd worden.’

Opleiding voor de Facility Manager

facilityVerruim uw horizon. Vergroot uw impact. Ga mee op pad! De opleiding voor de Facility Manager is georganiseerd in de vorm van een Reis. Met een Incheck, Pitstop en Aankomst. Onderweg passeert u inspirerende attracties en beleeft u onvergetelijke leerervaringen.

De volgende thema’s staan tijdens de reis centraal:

  • Facility Management: Het Vak, De Kanteling en De Toekomst
  • De Gebouwde Omgeving
  • De Werkplek
  • De Visie en strategie voor je organisatie
  • De Technologie
  • Modellen en concepten

Benieuwd naar het volledige “reisprogramma”?

Bekijk de opleiding Facility Manager

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Onderzoeksrapport Huis voor Klokkenluiders: Integriteitsschendingen bij omgevingsdienst

Tijdens de opbouw van een omgevingsdienst, schond de dienst meerdere keren wet- en regelgeving bij …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *