Huisvesten in kantoren vraagt om eigentijds huurcontract

Verbeteren van het model Huurovereenkomst kantoorruimte ROZ 7:230a

Het huidige model Huurovereenkomst kantoorruimte ROZ 7:230a is niet meer van deze tijd. Momenteel is er sprake van een huurdersmarkt en een uitgebreider palet aan huurderswensen. In de praktijk heeft dat geleid tot huurovereenkomsten in vele varianten die leiden tot onduidelijkheid. De op de ROZ gebaseerde huurcontracten hebben één ding gemeen: voor de verhuurder zijn ze juridisch dichtgetimmerd. Dat is niet zo verwonderlijk als we bedenken dat het model Huurovereenkomst 2003 destijds is opgesteld door de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), de belangenbehartiger van verhuurders, institutionele beleggers, projectontwikkelaars, notarissen en makelaardij van in Nederland gelegen onroerend goed.

Nieuwe ontwikkelingen in de huurmarkt 

Het is daarom tijd voor een verbeterd ‘model Huurovereenkomst voor kantoorruimte’, dat ook tegemoet komt aan de belangen van huurders en waarin ruimte wordt geboden voor nieuwe ontwikkelingen zoals duurzame huisvesting, green lease afspraken en energieprestatie contracten, aanvullende dienstverlening door de verhuurder, flexibiliteit in de huurovereenkomst en duidelijkheid over de manier waarop van elkaar afscheid genomen kan worden. Initiatieven die voor huurders interessant kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering en waarmee verhuurders zich kunnen onderscheiden op een voor de huurder transparante manier.

Een huurcontract moet overzichtelijk en begrijpelijk zijn. Daarbij is het handig om bij het afsluiten van een huurovereenkomst als vertrekpunt te beschikken over een model huurovereenkomst die daaraan voldoet en waarvan bekend is dat het regelt wat geregeld zou moeten zijn en door sectorgenoten is getoetst op evenwichtige belangenverdeling. Een facility manager of corporate real estate manager huurt immers slechts incidenteel een pand aan of verlengt slechts incidenteel een huurovereenkomst, terwijl het een afspraak is met grote impact op de kosten, de efficiency en de duurzaamheid van de te huisvesten organisatie.

Lees het hele artikel: Huisvesten in kantoren vraagt om eigentijds huurcontract

Gepubliceerd in: Weekblad Facilitair nr. 396 | Auteurs: Rinus Vader en Adriaan Veenman. 

Rinus Vader is leading professional Vastgoed en Facility Management bij Royal Haskoning DHV en docent van de Verdiepingsopleiding Facility Manager en de Opleiding Strategisch vastgoedmanagement voor de Facility Manager.

Meer weten over vastgoedmanagement voor facility managers?
Alles over huisvesting en goed vastgoedmanagement staat centraal tijdens de Opleiding Strategisch vastgoedmanagement voor de Facility Manager. Binnen uw functie zijn ontwikkelingen rondom vastgoed en huisvesting namelijk van prominent belang, gezien de impact hiervan op uw portefeuille, doelstellingen en resultaten. Dit staat dan ook centraal tijdens deze opleiding.

Wilt u uw kennis over Facility Management verdiepen?
Tijdens de Verdiepingsopleiding Facility Manager leert u wat er van u verwacht wordt en als facility manager en hoe u aan de gestelde eisen moet voldoen. Na de opleiding weet u dan ook precies met welk beleid u als FM professional kunt excelleren in uw praktijksituatie.

Bekijk de programma’s van deze opleidingen!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Onderzoeksrapport Huis voor Klokkenluiders: Integriteitsschendingen bij omgevingsdienst

Tijdens de opbouw van een omgevingsdienst, schond de dienst meerdere keren wet- en regelgeving bij …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *