Meer toezicht in de bouw via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Om de kwaliteit van het bouwen te verbeteren en de rechtspositie van de opdrachtgever te versterken, treedt (zoals de plannen er nu liggen) vanaf 1 januari 2023 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stapsgewijs in werking. Met de Wkb wil de overheid zorgen voor meer toezicht en meer controle in de bouw.

Gaat heel bouwend Nederland dan meteen op de schop?

Ja, de verbetering van de rechtspositie van de opdrachtgever – door middel van een wijziging van het Burgerlijk Wetboek – heeft op alle bouwwerken betrekking. Alleen zal de Wkb voor wat betreft de kwaliteitsborging stapsgewijs worden ingevoerd. Bovendien geldt deze wet – naar verwachting – tot en met 2024 alleen voor de ‘eenvoudige bouwwerken’. Denk hierbij aan eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden. Vanaf 2025 volgen de overige bouwwerken.

Dat er voor veel partijen een en ander gaat veranderen is een ding wat zeker is. Een voorbeeld? In de Wkb opgenomen dat u (als aannemer) ook na oplevering van het werk aansprakelijk blijft voor gebreken die de opdrachtgever bij de oplevering had kunnen zien.

Lees meer over de Wkb op rijksoverheid.nl


Bereid je nu al voor op Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Omdat bouwprojecten vaak een lange doorlooptijd hebben en de Wkb daarop impact kan hebben, is het verstandig om je nu al voor te bereiden op de wijzigingen die de Wkb met zich brengt. Om je te helpen bij die voorbereiding, heeft SBO de opleiding ‘Vastgoedrecht’ samengesteld met experts uit het vakgebied. Bekijk het lesprogramma in de brochure!

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Amsterdam maakt ruimte

De openbare ruimte is van ons allemaal. Op stoepen, straten en wegen, pleinen, water en …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *