10 tips voor de beveiliging van jouw organisatie tijdens de vakantie

Coronacrisis en vakantietijd. Het zorgt voor een minimale bezetting op kantoor. Medewerkers werken thuis of hebben vakantie opgenomen en daardoor zijn slechts enkelen aanwezig op kantoor. Of wellicht heeft jouw organisatie een bedrijfssluiting en is er niemand aanwezig tijdens de vakantieperiode? Dan is het belangrijk om jouw organisatie goed te beveiligen. Jaarlijks krijgt 1 op de 10 bedrijven te maken met een inbraak. Met de volgende beveiligingstips kun je zorgeloos jouw bedrijf achterlaten tijdens de vakantie. We geven je tips en preventieve maatregelen om schade t.g.v. inbraak, insluiping, vandalisme, brand, lekkage e.d. te beperken.

  1. Maak afspraken met thuisblijvende medewerkers
    Doordat de bezetting stukken lager is, slaan criminelen makkelijker hun slag. Medewerkers zetten bij warmte een achterdeur open waardoor een crimineel eenvoudig naar binnen kan glippen. Maak thuisblijvende medewerkers hiervan bewust.
  2. Denk aan brandveiligheid
    Om (vals) alarm te voorkomen tijdens de vakantieperiode is het belangrijk om ventilatoren uit te schakelen, versiering te verwijderen en stekkers zoveel mogelijk uit het stopcontact te halen.
  3. Zorg voor een plan B bij calamiteiten
    Zorg dat er een sleutelbeheerder of alarmcentrale ingeschakeld is die snel op locatie kan zijn in geval van een calamiteit. Deze persoon kan snel aanwezig zijn bij alarmopvolging, sleutelbeheer en beslissingen die gemaakt moeten worden.
  4. Zet een nieuwe code op het alarmsysteem
    Vaak kennen meer mensen dan je verwacht de alarmcode. Wanneer het rustig is kunnen ongenodigde gasten hun kans zien om makkelijk het pand te betreden. Dit voor kom je door een nieuwe code in te stellen. Check wel altijd voordat je weggaat of de nieuwe code daadwerkelijk werkt.
  5. Bekijk jouw organisatie door de bril van de crimineel
    Bedenk hoe je makkelijk binnenkomt, wat er te halen valt en welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn. Door hier met de ogen van een crimineel naar te kijken kun je preventieve maatregelen treffen zoals het sluiten van ramen en deuren, controleren van hang- en sluitwerk en waardevolle materialen uit het zicht halen.
  6. Maak het ze niet te makkelijk
    De welbekende slogan geldt ook voor jouw organisatie. Door een container onder een openstaand raam te laten staan kan iemand makkelijker het pand betreden dan wanneer jij de container achter slot en grendel hebt geplaatst en ook dit raam gesloten hebt.
  7. Beter een goede buur…
    Informeer buurbedrijven en maak afspraken met hen om tijdens de vakantieperiode een oogje in het zeil te houden bij elkaar. Wissel contactgegevens uit zodat jullie snel met elkaar kunnen schakelen.
  8. Voorkom een verlaten indruk
    Als je de vorige tip opvolgt en contact legt met een buurbedrijf, kun je hen meteen vragen om gebruik te maken van jouw parkeergelegenheid zodat het lijkt dat jouw pand bezet is.
  9. Maak jouw pand goed zichtbaar, dan zijn criminelen dat ook
    Door net als thuis, ook op jouw kantoor verlichting aan te zetten, lijkt het of het pand in gebruik is. Goede binnen- en buitenverlichting zorgt ervoor dat criminelen zichtbaar zijn wanneer zij het pand willen betreden en dat schrikt hen vaak af.
  10. Zorg voor een backup
    Mocht het toch fout gaan en er wordt ingebroken, zorg dan dat je een backup hebt geregeld. Bewaar gegevens in de cloud of leg waardevolle eigendommen vast op een andere locatie.

Meer weten?

Tijdens de opleiding Security Manager leer je hoe je mogelijke dreigingen voor jouw organisatie in kaart brengt.

In de opleiding Veiligheid van gebouwen leer je om de brandveiligheid, constructie-, asbest-, legionella- en installatietechnische risico’s te verkleinen.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Prinsjesdag 2024: investeren in een veilig en rechtvaardig Nederland

Nederland veilig en rechtvaardig houden. Dat is het komende begrotingsjaar de leidende prioriteit. En dat …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *