Het kabinet heeft gemeenten en provincies gevraagd om 13.500 statushouders van huisvesting te voorzien in de tweede helft van 2022. Het gaat om asielzoekers die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat zij bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog, geweld of vervolging. Dat besprak staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid eerder aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT). De zogenoemde taakstelling is op 8 april gepubliceerd in de Staatscourant.
De taakstelling is gebaseerd op het verwachte aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 april tot en met 30 september van 2022. Dat aantal is vastgesteld op ruim 9.000. De tussentijdse evaluatie heeft laten zien dat in de tweede helft van 2021 het aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning heeft gekregen, uiteindelijk hoger is uitgevallen dan verwacht. Dat komt omdat er bijvoorbeeld meer Afghaanse evacués naar Nederland zijn gekomen dan verwacht werd. Dit aantal komt bovenop de prognose van ruim 9.000. In totaal is daarmee de taakstelling voor de tweede helft 2022 vastgesteld op een aantal van 13.500 te huisvesten statushouders waar gemeenten zich op moeten voorbereiden. De achterstanden van de vorige taakstelling schuiven automatisch door en zijn niet meegenomen in het aantal van 13.500.
In juli 2022 wordt er weer een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting klopt of dat er moet worden bijgesteld. Als blijkt dat er meer vergunninghouders gehuisvest moeten worden, dan schuift dit door naar de volgende taakstelling.
Asielopvang onder grote druk
Door het woningtekort is het soms moeilijk voor gemeenten om voor huisvesting te zorgen. Tegelijkertijd staat de opvangcapaciteit van de COA-opvanglocaties onder grote druk. Op dit moment verblijven er ongeveer 13.000 statushouders in COA-locaties. De uitstroom naar huisvesting is hard nodig om de druk op de asielopvang te verminderen.
Oekraïne
Op dit moment is nog niet te voorspellen hoe de situatie in Oekraïne de taakstelling zal beïnvloeden. Wanneer het aantal vluchtelingen uit Oekraïne van grote invloed is op de benodigde huisvesting, dan zal los van deze taakstelling bekeken worden hoe huisvesting geregeld wordt.
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de cursus Open bronnenonderzoek leer je alle facetten van open bronnenonderzoek; van onderzoeksvraag tot rapportage.
- Tijdens de masterclasstour Openbare Orde en Veiligheid bouw je je eigen programma door te kiezen uit 10 OOV-thema’s die passen bij jouw actuele vraagstukken.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen.
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding sluitende aanpak personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.