20 procent van de politietijd gaat naar verwarde mensen

De Nederlandse politie maakt zich grote zorgen over de tijd die ze moet besteden (naar schatting 20 procent van het politiewerk) aan mensen met verward gedrag. Meld het ED vandaag in een artikel.

Als mensen niet weten waar ze terecht kunnen, wordt de politie gebeld. Bij de meeste meldingen is geen sprake van gevaarlijke situaties waardoor politie inzet helemaal niet nodig hebben. Het gaat meestal om kwetsbare mensen met problemen als schulden, verslaving of het niet hebben van huisvesting.

In 2018 waren er ruim 90.000 meldingen van overlastincidenten waarbij mensen met verward gedrag betrokken waren. De politie vermoedt dat de incidenten met mensen met verward gedrag steeds ernstiger worden, maar hier zijn geen cijfers over bekend.

Samenwerking is nog niet optimaal

Er is een aanjaagteam en een schakelteam opgericht om problemen te voorkomen en vroeg te kunnen signaleren. Op deze manier kan de politie erbuiten blijven, maar de politie ziet dat het bij ingewikkelde vraagstukken vaak mis gaat in de samenwerking met zorgpartners en gemeente. ,,Als een crisisdienst een cliënt overdraagt aan een andere afdeling of instelling, is er een zorgvuldige afweging gemaakt over het vervolg”, zegt woordvoerster Mariska Siebring van GGZ Nederland tegen de krant. ,,Dat betekent niet dat je mensen eindeloos bij je kunt houden. Je moet wél zeker weten dat de volgende partij zijn verantwoordelijkheid oppakt.”

Meer weten?

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *