5 factoren die van invloed zijn op het veiligheidsgevoel van burgers

Veiligheidsgevoel is de manier waarop iemand veiligheid ervaart. Het veiligheidsgevoel wordt niet alleen door criminaliteit zelf beïnvloed. Criminaliteitscijfers kunnen bijvoorbeeld dalen maar de gevoelens van onveiligheid nemen niet af. Om de veiligheidsbeleving te beïnvloeden, is het belangrijk om te weten welke factoren van invloed zijn op het gevoel van onveiligheid. In dit blog delen we 5 factoren:

1. Persoonlijke situatie

Hoe iemand het gevoel van veiligheid ervaart hangt bijvoorbeeld af van zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid, levensstijl (kijk op de wereld), seksuele geaardheid of etniciteit. Persoonlijke aspecten hebben een grote invloed hoe iemand veiligheid ervaart, maar zijn moeilijk te beïnvloeden

2. Ervaring

Wanneer iemand in zijn/haar omgeving iets vervelends heeft meegemaakt, heeft dit veel invloed op het gevoel van veiligheid. High Impact Crimes (de naam zegt het al) zijn vormen van criminaliteit die van grote invloed zijn op de slachtoffers. Voorbeelden hiervan zijn een woninginbraak of overval.

3. Omgeving

Het wil niet zeggen dat een wijk waar veel criminaliteit is, ook van negatieve invloed is op het veiligheidsgevoel. In een achterstandswijk kan criminaliteit namelijk als ‘normaal’ voelen en in een villawijk kan er een groot gevoel van onveiligheid zijn na een reeks inbraken. De sociale kwaliteit van een wijk of buurt kan wel van invloed zijn op het veiligheidsgevoel. Hiermee wordt bedoeld of mensen zich thuis voelen en of er sociale vangnetten zijn. Je kunt hier invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld de omgeving schoon en netjes in te richten.

4. Inzet van zorg- en veiligheidspartners

Veel mensen zijn ooit in contact gekomen met een zorg- of veiligheidspartner. Je kunt hierbij denken aan de inzet van politie, contact met de gemeente, hulpverlening via een zorginstantie of samenwerking met de schooldirectie. Hoe deze zorg- en veiligheidspartners destijds hebben gehandeld kan een sterke invloed hebben op de veiligheidsbeleving. Als een schooldirectie bijvoorbeeld niet gehandeld heeft wanneer een situatie daar om vroeg of als de politie jouw melding niet kan behandelen vanwege onderbezetting.

5. Gebruik van (Social) Media (zowel professioneel als door andere burgers)

Tegenwoordig wordt ons veiligheidsgevoel sterk bepaald door de media zoals nieuwsbladen, kranten en het journaal. Zij richten zich vaak op afwijkende gebeurtenissen waardoor de nadruk ligt op onveiligheid. Denk maar aan berichtgeving over een oorlog, grote hack of ongewenste intimidatie. Daarnaast wordt media door burgers steeds meer ingezet om hun ongenoegen te uiten over een bepaalde situatie of op te roepen tot protest. Dit versterkt het gevoel van onveiligheid.

Meer weten?

Tijdens de jaaropleiding Regie in besturen van veiligheid leer je veiligheidsvraagstukken vanuit diverse invalshoeken te benaderen zodat jij effectieve en rechtvaardige oplossingen ontwikkelt. Je krijgt handvatten over hoe je effectief regie voert en tot concrete adviezen komt binnen de politiek-bestuurlijke omgeving waarin jij werkt.

Meer informatie

Over sbo

Het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid (SBO) organiseert jaarlijks zo’n 200 opleidingen en congressen over o.a. onderwijs, veiligheid, milieu & RO, zorg, bouw & infra en overheid.

Bekijk ook

Monitor Integriteit en Veiligheid: agressie en intimidatie richting politiek ambtsdragers blijft zorgelijk

Maar liefst 45% van alle decentrale politieke ambtsdragers zoals burgemeesters, Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurders kreeg …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *