5 tips om jouw medewerkers veilig te laten thuiswerken

Door de coronacrisis zijn wij allen genoodzaakt om thuis te werken. Uit een enquête van VPNGids.nl blijkt dat 1 op de 6 thuiswerkers niet de juiste beveiligingsmaatregelen neemt. Veel organisatie hanteren ‘bring your own device’ waardoor medewerkers hun eigen apparaten faciliteren om op thuis te werken. Werknemers die vanuit huis werken zijn vaak veel kwetsbaarder voor cyberaanvallen doordat zij niet de IT-faciliteiten hebben van kantoor. In deze blog geven wij je 5 tips om ervoor te zorgen dat de medewerkers van jouw bedrijf ook thuis op een veilige manier werken.

1. Virusscanner: vervelende bestanden staan snel op je pc, maar hoe krijg je ze er weer van af?

Zo’n 15% van de thuiswerkers heeft geen virusscanner op hun apparaat. 10% van de ondervraagden uit de enquête geeft zelfs aan niet te weten of zij een virusscanner geïnstalleerd hebben. Het is echter wel heel belangrijk om een virusscanner te hebben omdat die erop gericht is om virussen op een apparaat te herkennen en verwijderen.

Laat iedere medewerker een virusscanner op zijn/haar apparaat installeren. Voor veel mensen ligt er een drempel om dit te doen door de kosten die zij hiervoor moeten maken of doordat zij geen idee hebben welke leverancier te kiezen vanwege het veelvoud aan aanbieders. Probeer de virusscanner voor jouw medewerkers te faciliteren. Maak een lijst met aanbieders die jouw organisatie aanbeveelt of spreek een raamcontract af met een bepaalde leverancier zodat al jouw medewerkers dit vervolgens makkelijk kunnen installeren.

2. Goede wifi is Key!

Internet is tegenwoordig overal beschikbaar. Soms werkt een gratis open netwerk zelfs sneller dan de eigen wifi van een thuiswerker. Zo’n open, onbeveiligde wifinetwerk is echter een netwerk dat niks versleutelt en beveiligt. Al het internetverkeer kan hierdoor onderschept worden.

Informeer jouw medewerkers dat zij het beste kunnen werken op hun eigen, beveiligde, wifinetwerk en niet op een netwerk dat zij delen met de hele flat of zelfs een netwerk dat volledig open is. Medewerkers kunnen een beveiligd netwerk herkennen doordat hier altijd een wachtwoord ingevoerd moet worden.

3. Software updates: Zorg dat je up to date blijft!

14% van alle thuiswerkers stelt updates uit, blijkt uit het onderzoek. Door updates te installeren wordt een lek in een besturingssysteem gedicht zodat je niet gehackt kunt worden.

Geef bij jouw medewerkers aan dat het belangrijk is om updates wel te blijven uitvoeren om hierdoor te voorkomen dat hackers gebruik kunnen maken van een ‘lek’ in het systeem. Het gaat dan niet alleen om een besturingssysteem van je computer, maar ook van software en apps op je apparaat.

4. Security awareness: Online tools zijn vaak niet het probleem, maar hoe je ermee om gaat

Organisaties maken nu veel gebruik van online vergadertools zoals Zoom en Microsoft Teams. Het nieuws staat er inmiddels vol mee; in hoeverre zijn deze tools daadwerkelijk veilig? Technische maatregelen zijn belangrijk, maar een belangrijk onderdeel van IT-beveiliging is het gedrag van de gebruikers.

Informeer jouw medewerkers in begrijpelijke taal over de veiligheidsrisico’s. Begin niet over moeilijke IT-termen zoals Physing, hacks, randsomware etc. Laat medewerkers de risico’s op een simpele manier inzien als zij bijvoorbeeld een foto van hun beeldscherm delen op social media. Er kan namelijk gevoelige informatie op de foto staan.

5. Business continuity: thuiswerkfaciliteiten zijn juist nu onmisbaar

De bedrijf continuïteit is afhankelijk van de beschikbaarheid tot thuiswerken. Als er slechts een paar mensen thuis werken is het niet zo’n probleem als het systeem een keer uitvalt, maar nu het gehele bedrijf afhankelijk is van thuiswerken is het cruciaal dat het systeem blijft draaien. Daarnaast moet je je ervan bewust zijn dat nu een veel grotere groep mensen gebruik maakt van het netwerk met bijvoorbeeld veel sterkere programma’s zoals online vergadertools. Kan jullie systeem dit aan?

Herzie eerdere risicoanalyses over de beschikbaarheid van thuiswerkfaciliteiten. Risicoanalyses van voor de coronacrisis voldoen nu waarschijnlijk niet meer. Zo kun je nu al maatregelen treffen om de risico’s die thuiswerken voor jouw organisatie met zich mee brengt te beheersen.

Meer weten?

  • Meer tips over veilig werken tijdens de coronacrisis lees je hier.
  • In de opleiding Information Security Officer leer je het informatiebeveiligingsbeheer op een juiste en efficiënte wijze in te richten om cybersecuritydreigingen, verspreiding van fake nieuws en verlies van competitiviteit
  • Tijdens de opleiding Security Manager leer je wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen zijn op het terrein van security management en hoe je mogelijke dreigingen voor jouw organisatie in kaart brengt.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Kwart minder misdrijven in tien jaar tijd, maar niet in heel Nederland

In 2023 zijn 807 duizend misdrijven geregistreerd door de politie. Tien jaar eerder waren dit …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *