Het kabinet omarmt het rapport van de Evaluatiecommissie Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (ECW) en neemt de aanbevelingen over. De commissie heeft een inhoudelijk sterk rapport opgeleverd waarin een evenwichtige balans wordt gevonden tussen privacy en nationale veiligheid. Dit schrijven de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Bijleveld van Defensie in de kabinetsreactie op het rapport van de ECW dat op 20 januari van dit jaar verscheen.
De ECW concludeert dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) voor een belangrijk deel heeft gebracht wat was beoogd, maar op punten nog tekortschiet en verbetering behoeft. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om aanbevelingen rondom de verwerking van bulkdatasets, over de uitwisseling van gegevens met buitenlandse partnerdiensten en over een betere aansluiting van de wet op technologische complexiteit.
Juist een wet die in het belang van de nationale veiligheid verregaande bevoegdheden biedt, moet helder en eenduidig zijn. De ECW merkt terecht op dat het gaat om een omvangrijke, maar ook complexe wet, niet alleen voor personen en instanties die ermee moeten werken maar ook voor burgers. Het kabinet erkent dan ook dat de wet op een aantal onderdelen moet worden verduidelijkt.
Wetswijziging biedt kansen om stelsel te verbeteren
Het rapport van de commissie is uitgebracht in een periode waarin het kabinet demissionair is. Het is echter belangrijk dat de wetswijziging voortvarend ter hand wordt genomen. Om die reden wordt de voorbereiding van de wetswijziging Wiv 2017 op ambtelijk niveau ingezet.
Meer weten?
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van veiligheid en leefbaarheid leer je kwetsbare gebieden te transformeren naar vitale en leefbare omgevingen.
- Tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit hoor je hoe je ondermijning veroorzaakt door criminele netwerken in jouw gemeente voorkomt.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding Integriteitscoördinator in het publieke domein leer je hoe je komt tot een integriteitsbeleid voor jouw organisatie.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.