Het adviesrapport van de commissie-Donner legt een stevige basis voor een toekomstig schadevergoedingsstelsel voor slachtoffers van strafbare feiten. Dat heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming zojuist aan de Tweede Kamer laten weten. Gistermiddag overhandigde de commissie onder leiding van de heer Donner het adviesrapport “Op verhaal komen”.
De commissie doet een aantal waardevolle aanbevelingen. Zo stelt de commissie dat het begrip ‘geweld’ voor het Schadefonds Geweldsmisdrijven gemoderniseerd kan worden, waarbij slachtoffers van nieuwe vormen van geweld zoals sexting niet uit het oog verloren moeten worden. Ook moet tijdens de rechtszaak het verhalen van schade op de dader volgens de commissie eenvoudiger, ruimer en beter worden. Voor complexe zaken beveelt zij daarvoor een aparte schadevergoedingskamer aan. Daarnaast pleit de commissie voor een aanpassing van de voorschotregeling waarbij er sprake is van een gegarandeerd voorschot bij alle schadevergoedingsmaatregelen.
Vergoeding van schade is een belangrijk onderdeel van het recht doen aan slachtoffers van strafbare feiten. Het draagt bij aan de vergoeding van materiële schade en biedt erkenning voor wat het slachtoffer is aangedaan. Door de jaren heen zijn er ongelijkheden in dit systeem ontstaan. Naast de positieve stappen die al zijn gezet op het gebied van schadeverhaal, zijn er nog stappen die gezet kunnen worden. De komende tijd wordt er met de betrokken organisaties gekeken naar de impact van deze aanbevelingen op hun organisatie en financiën. Zo wordt bezien hoe de aanbevelingen het beste zouden kunnen worden opgepakt en uitgewerkt. Het is aan een volgend kabinet om hier daadwerkelijke keuzes in te maken.
Commissie Donner
Het huidige systeem van schadevergoeding voor slachtoffers van strafbare feiten voldoet in de praktijk niet altijd meer. Daarom heeft de minister vorig jaar een tijdelijk adviescollege ingesteld om onderzoek te doen naar het schadevergoedingsstelsel voor slachtoffers van strafbare feiten. Het college is gevraagd te adviseren over de mogelijkheden om tot een afgewogen, consequent en betaalbaar stelsel voor schadevergoeding en tegemoetkoming van schade voor slachtoffers te komen. Ook is om advies over de rol van de overheid hierin gevraagd.
Meer weten?
- Tijdens de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid leer je van experts wat de (nieuwe) wetten op openbare orde en veiligheid betekenen voor jouw uitvoeringspraktijk.
- Tijdens de opleiding Beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid leer je een lokaal integraal veiligheidsbeleid opstellen voor jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Aanpak van jeugdcriminaliteit en jeugdgroepen leer je om met ketenpartners tot een preventieve integrale aanpak te komen
- Tijdens de opleiding Gebiedsgerichte aanpak van leefbaarheid en veiligheid leer je kwetsbare gebieden transformeren naar een veilige en leefbare omgeving
- Tijdens de opleiding Integriteitscoordinator in het publieke domein leer je hoe jouw organisatie voldoet aan de wettelijke en basisnormen integriteit waaraan alle overheidsinstanties zich moeten houden.
- Tijdens de cursus Waarheidsvinding leer je de goede vragen stellen en de juiste antwoorden krijgen.
- Tijdens de opleiding bibob coördinator leer je hoe je de wet Bibob toepast in jouw gemeente.
- Tijdens de jaaropleiding Integrale aanpak van ondermijning leer je hoe je verantwoording aflegt over de aanpak van ondermijning in jouw regio.
- Tijdens de cursus Bestuurlijke aanpak van ondermijning leer je hoe je voorkomt dat criminele organisaties zich vestigen in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Inzicht in de Criminologie leer je wat de verschijningsvormen, oorzaken en gevolgen zijn van criminaliteit en hoe je deze waar mogelijk voorkomt en waar nodig aanpakt.
- Tijdens de opleiding procesregisseur personen met verward gedrag leer je hoe je de opvang en hulpverlening voor personen met verward gedrag organiseert in jouww gemeente.
- Tijdens de opleiding coördinator nazorg ex-gedetineerden leer je hoe je komt tot een sluitende aanpak van ex-gedetineerden in jouw gemeente.
- Tijdens de opleiding Wijk- en gebiedsmanager wordt aan de hand van zowel theorie als praktijkvoorbeelden uiteengezet hoe een strategie die zich richt op gedragsverandering richting verduurzaming niet los gezien kan worden van een participatiestrategie gericht op de wijk.
- Ondermijning is niet alleen een veiligheidsprobleem maar ook een sociaal maatschappelijk probleem. Alle antwoorden en actualiteiten tijdens het congres Ondermijning & Georganiseerde Criminaliteit.