Appelpop: gezellig, veilig en verantwoord

Appelpop vindt in September 2019 plaats op de Waalkade in Tiel. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste popfestival in zijn soort. Het gratis evenement wordt dit jaar voor de 28ste keer georganiseerd. Appelpop kan gratis zijn (en blijven) door de vele vrijwilligers en sponsors die het festival mogelijk maken.

Appelpop kenmerkt zich door de brede programmering van bands uit de top van de Nederlandse muziekindustrie, en regionaal talent. Naast muziek op de podia en een festivalmarkt zijn er ook diverse andere acts te vinden zoals een Silent Disco en een grote vrijdagmiddagborrel. In het verleden kwamen artiesten als Racoon, Golden Earring, Anouk en Kensington naar het evenement.

Celebrate Safe

Appelpop is voor vele bezoekers dé afsluiter van het festivalseizoen. Nog een weekend lang opgaan in de muziek, dansen in de zon en chillen met vrienden. Na het laatste biertje veilig thuiskomen is echter minstens zo belangrijk. Daarom is het goed te weten wat de risico’s zijn. Appelpop heeft tien tips i.s.m. Celebrate Safe opgesteld. Op hun site tonen ze deze tien tips me als doel dat het festival voor iedereen gezellig, veilig en verantwoord blijft.

  1. Using alcohol or other drugs is never harmless

Iedereen heeft de vrijheid om te genieten van een goed feestje, maar ga verstandig om met de middelen die je neemt. Let op je eigen grenzen, blijf bewust van je gebruik en houd je eigen ritme aan.

  1. I love my ears

Niemand is fan van een piep in de oren na een avond feesten. Wil je dit voorkomen en geen gehoorschade oplopen? Draag dan oordoppen als de muziek aangaat. Wees zuinig op je oren en haal voordat je gaat feesten een setje oordoppen bij de infostand.

  1. Think for yourself, care about others

De ervaring op een festival deel je met anderen. Let daarom ook op elkaar zodat iedereen hiervan kan genieten. Maak van tevoren afspraken over een meeting point of wie de BOB is. Blijf jezelf en laat je niet overhalen om mee te doen als je iets niet wilt. Er is ook altijd hulpverlening aanwezig als je iets nodig hebt.

  1. Pace yourself: eat, sleep, rave

Hoe beter je zorgt voor jezelf, hoe langer je kan feesten. Drink dus voldoende water en neem af en toe even pauze om te eten. Je zult echter niet eindeloos kunnen doorgaan dus gun jezelf de mogelijkheid om bij te tanken en zorg voor een goede nachtrust.

  1. Don’t push your limits. Be responsible

Let op jezelf. Bedenk wat je wilt doen en waar jouw grenzen liggen en bespreek dit met je vrienden. Geniet van het feest, maar wel binnen de grenzen waar jij je goed bij voelt en wat jouw lichaam aankan. Zo blijft het leuk voor jezelf en voor je vrienden.

  1. Be prepared for any type of weather

Welkom in Nederland, het land waar op één dag makkelijk vier seizoenen langs kunnen komen. Check dus voor vertrek ook even het weerbericht en wees voorbereid op zowel een tropisch zonnetje als een stevige hagelbui. Zorg dat je lichaam niet oververhit raakt én dat je in de avond of in je tent niet teveel afkoelt.

  1. Take your time to chill

In een drukke en vochtige omgeving kan je lijf de eigen warmte en vocht niet meer kwijt waardoor je oververhit kunt raken. Neem dus af en toe even de tijd om te chillen in een koelere omgeving en even op te laden zodat je daarna weer los kunt gaan.

  1. Always have safe sex

Geniet zonder spijt achteraf. Feesten en flirten is leuk, maar doe het wel veilig. Neem dus altijd condooms mee en blijf altijd je eigen grenzen aangeven! Laat je niet ompraten en respecteer elkaar.

  1. The first aid team is your friend

Voel je je niet lekker of gaat het met een van je vrienden even niet zo goed? Aarzel dan niet en ga naar de EHBO. Je kunt daar altijd terecht. Zij gaan strikt vertrouwelijk om met elke situatie en zijn er voor jou. Wees altijd open en eerlijk over wat je gebruikt hebt. Als de hulpverleners niet weten wat je op hebt, kunnen ze je niet goed helpen. Kun je de EHBO-post niet vinden, of lukt het niet meer om erheen te komen? Dan kun je altijd een beveiliger of ander crewlid om hulp vragen. Laat iemand die zich niet lekker voelt nooit alleen.

  1. Don’t drink, drug and drive. You’re a threat to yourself and to others

Als je alcohol gedronken hebt of drugs hebt genomen, overschat je vaak hoe goed je nog kunt rijden. Maar je bent een gevaar voor jezelf én alle andere weggebruikers. Daarom: doe het niet. Rijden onder invloed is een misdrijf, waarvoor je bovendien je rijbewijs kunt kwijtraken. Vermoeidheid is een ander groot én onderschat gevaar. Zorg daarom voor veilig vervoer naar huis. Spreek af wie de BOB is of kom met het OV.

Bron: www.appelpop.nl

Meer weten?

  • Op de Opleiding Coördinator evenementenveiligheid leer je hoe je de veiligheid op een evenement in jouw regio kunt waarborgen. Tijdens deze opleiding vindt een excursie plaats bij het Appelpop evenement, zodat je direct een kijkje in de keuken krijgt. Je leert hoe de veiligheid bij Appelpop geborgd is en kunt ervaringen uitwisselen met collega’s van andere evenementen.
  • Op het Congres Veiligheid bij Evenementen hoor je wat de mogelijke veiligheidsrisico’s zijn voor jouw evenement.
  • Op de Cursus Crowdmanagement in de praktijk leer je hoe je de vorming en verplaatsing van mensenmassa’s reguleert en fatale ongelukken op jouw evenement voorkomt.
  • Op de cursus Crisismanagement in de praktijk leer je hoe je je voorbereidt op een mogelijke crisis of ramp die zich op jouw evenement kan voordoen.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

Ben jij voldoende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen als QHSE-manager?

Als QHSE-manager ben jij verantwoordelijk voor het kwaliteit-, gezondheid-, veiligheid- en milieubeleid in jouw organisatie. …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *