Asbest verwijderen gebeurt nog te vaak onveilig

Asbest wordt vaak niet veilig verwijderd. Bij bijna een derde van de inspecties ziet de Nederlandse Arbeidsinspectie dat de bedrijven die asbest weghalen en hiervoor gecertificeerd zijn, zich niet aan de regels houden. Die regels moeten ervoor zorgen dat asbest veilig wordt verwijderd zonder dat werknemers gezondheidsgevaar lopen.

Het niet toepassen van de veiligheidsregels leidt tot duidelijke gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan blootstelling aan kankerverwekkende asbestvezels. Valgevaar is ook een risico omdat asbest vaak is verwerkt in daken die moeten worden vervangen.

Voor deze overtredingen die tot zoveel gezondheidsrisico’s kunnen leiden maakt de Arbeidsinspectie direct een boeterapport op. Er zijn wel grote verschillen tussen de gecertificeerde bedrijven.

Dit blijkt uit de resultaten die zijn gepubliceerd in de Programmarapportage Asbest. Sinds 2016 wordt elk gecertificeerd saneringsbedrijf minstens 1 keer per 3 jaar geïnspecteerd door de Arbeidsinspectie.

Handhaving Arbeidsinspectie

Toezicht op de asbestsaneringen is hard nodig, hoewel er ook werkzaamheden wel goed gaan. Asbest moet veilig worden verwijderd. Ondanks de gevaren en dat de sector is gecertificeerd, gebeurt dit lang niet altijd. De Arbeidsinspectie controleert hier actief op.

Er zijn gespecialiseerde inspecteurs die dagelijks onaangekondigd inspecteren op plekken waar wordt gesloopt of verbouwd aan gebouwen die vóór het asbestverbod zijn gebouwd (1994) en waar dus nog asbest in kan zitten. Een inspecteur kan sloop- of verwijderingswerk onmiddellijk stilleggen als dat nodig is.

Download Programmarapportage Asbest

Meer leren over hoe je asbest, chroom-6, legionella, brandveiligheid, constructie- en installatietechnische risico’s in kaart moet brengen en beheersen?

Krijg alle aspecten voor een veilig gebruik van je gebouw. Tijdens de opleiding Gebouwbeheer en Veiligheid leer je:

  • Asbest, chroom-6, legionella, brandveiligheid en installatie- technische risico’s beheersen
  • Wie er aansprakelijk is voor de veiligheid van je gebouw
  • Gedegen advies leveren aan gemeenten, inspecties, brandweer en de gebouweigenaar
  • Alle juridische en technische aspecten voor een veilige inrichting en gebruik van je gebouw(en).

5 dagen – start 2 oktober 2025 –  Meer informatie >>

Over Piet

Bekijk ook

Kamerbrief voortgang versterking stelsel bewaken en beveiligen

Minister Van Weel informeerde op 20 december de Tweede Kamer over de huidige stand van …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *