Bescherming van vitale (informatie) infrastructuren tegen terrorisme

In aanloop naar het congres Radicalisering & terrorisme op 31 mei 2016 op The Hague Security Delta Campus interviewden wij Ron Grevink, manager bij EMC Computer Systems BV en standhouder op het congres. Ron Grevink geeft zijn visie op de grootste dreiging binnen de Nederlandse samenleving en actuele ontwikkelingen m.b.t. radicalisering en terrorisme.

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het gebied van radicalisering en terrorisme?

Helaas brengt nieuwe (informatie) techniek nieuwe mogelijkheden voor terrorisme en radicalisering. Dit vraagt een weerwoord van de overheid die hiervoor eveneens nieuwe (informatie) techniek nodig heeft en zal moeten innoveren op het gebied van data-verzamelen, intelligence en analytics. Daarnaast zal de maatschappij nauwlettender met hun (gevoelige) data en informatie moeten omgaan hetgeen nieuwe methoden en technieken voor security, data-encryptie en geheimhouding en bescherming van (gouden) data noodzakelijk maakt.

Welke trends houden jullie nauwlettend in de gaten?

Big Data / Analytics ontwikkelingen maken het mogelijk in de groeiende datastromen toch nog relevante informatie te destilleren. Dit vraagt de juiste data-opslagsystemen, ook wel datalakes genoemd, meettechnieken, platformen en gereedschappen om die data te analyseren en vervolgens software ontwikkelgereedschappen om die algoritmen en verbanden op slimme wijze in ondersteunende radar en surveillance-systemen in te bouwen.

Waar zien jullie grootste dreiging binnen de Nederlandse samenleving en op welke manier kunnen we dit als gemeenschap aanpakken?

Terrorisme heeft het meestal gemunt op het met weinig inspanning creëer van grote impact. Dit kunnen menselijke slachtoffers zijn (Brussel, Ankara, Parijs) maar ook strategische infrastructuren platleggen, zoals vliegvelden, havens, sluizen, elektriciteitscentrales of datacenters. Bescherming voor die infrastructurele objecten vraagt veel informatietechnische hulpmiddelen, die de EMC federatie kan leveren (continuïteit, beschikbaarheid, security, bescherming).

Hoe zien jullie de toekomst van de veiligheidssector, wat zijn veelbelovende innovatieve aanpakken rondom radicalisering en terrorisme?

We leven in een informatie maatschappij en informatie is de nieuwe olie geworden waar de samenleving op draait. Dit vraagt twee benaderingen: 1) deze informatiemaatschappij moet gebaseerd zijn op veilige, robuuste, verdedigbare en controleerbare informatie infrastructuren. 2) Terroristen maken gebruik van dezelfde infrastructuren, dus om hen op te merken en te vinden is het vinden, volgen en verzamelen van verdachte informatie belangrijker dan ooit. Hiervoor zijn en komen voortdurend nieuwe innovatieve technieken beschikbaar; het is een informatie-oorlog aan het worden waar situational awareness, spionage en intelligence (helaas) een steeds belangrijker rol gaan spelen voor onze veiligheidsdiensten en (delen van) onze strategische infrastructuren.

Congres Radicalisering & Terrorisme 2016: wat kunnen bezoekers verwachten?

De bezoekers hebben twee aandachtspunten: hoe kan ik mijn eigen infrastructuur veilig genoeg maken en houden (inclusief verdediging essentiële kroonjuwelen) en wat doe ik als ik daadwerkelijk wordt aangevallen (snel signaleren, mogelijke tegenaanval, effectief afschermen, snel herstel en de continuïteit zekerstellen). Van disaster recovery naar disaster avoidance.

Meer weten?
Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (religieuze) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Kabinet zet in op strenge aanpak van explosieven en gevaarlijk vuurwerk

Het kabinet neemt maatregelen om de groeiende dreiging van explosies effectief aan te pakken. De …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *