Brand door fouten gaat bedrijf veel geld kosten

Jaarlijks vinden er in Nederland ruim 40.000 branden plaats. Niet zelden vallen er dodelijke slachtoffers. Daarnaast lopen de totale kosten op tot bijna 1 miljard euro per jaar. Daarom hanteren de landelijke en de gemeentelijke overheid strenge voorschriften voor het ontwerp, de inrichting en de bouw van een bedrijfspand en leggen zij tegelijkertijd de verantwoordelijkheid bij de eigenaar/ de gebruiker.

 

Slordig omgaan met brandpreventie kan de financiële ondergang van een bedrijf betekenen

Er is binnen het bedrijfsleven en bij verzekeraars opschudding ontstaan over een nieuwe maatregel voor ondernemers die in januari 2014 ingaat. Door deze nieuwe maatregel kunnen verzekeraars (in de toekomst) de schade bij bedrijfsbranden op de veroorzaker verhalen, wanneer kan worden aangetoond dat de brand is ontstaan door onzorgvuldig handelen (bijvoorbeeld doordat de veiligheidsvoorschriften niet zijn nageleefd). Tot op heden werd bij brand altijd uitgekeerd door de verzekeraar, zelfs als de schade miljoenen bedraagt krijgt de veroorzaker hoogstens een claim van 500.000 euro. Met de nieuwe maatregel komt dit maximumbedrag te vervallen, waardoor nalatigheid een bedrijf miljoenen kan kosten.

 

De verantwoordelijkheid naar het bedrijfsleven

“Het doel is om de maatschappelijke verantwoordelijkheid neer te leggen bij de bedrijven. Zij moeten beseffen dat brandveiligheid van groot belang is. Daarnaast is er nu natuurlijk sprake van een stukje onrechtvaardigheid. Verzekeringsbedrijven moeten betalen voor schade die overduidelijk door nalatigheid of onzorgvuldig handelen is veroorzaakt. Straks kunnen en zullen ze dat gaan verhalen” aldus Rudi Buis van het Verbond voor Verzekeraars.

 

Meer weten?

Op de opleiding Fire Safety Manager leert u hoe u brandgevaarlijke situaties voorkomt in uw organisatie. 

 

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Geen criminelen in bovenwereld

Op het oog legale bedrijven kunnen dienen als dekmantel voor illegale praktijken zoals het witwassen …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *