Brandveiligheid in parkeergarages: voorkomen is beter dan blussen!

Met het toenemende aantal elektrische en hybride auto’s neemt de kans op brand in een parkeergarage ook toe. Door de energietransitie zullen auto’s met nieuwe technieken, zoals voertuigen op waterstof of batterijen, alleen maar meer toenemen. Dit brengt voor beheerders van parkeergarages een aantal uitdagingen met zich mee. De kans op brand van een elektrische auto is namelijk groter dan bij een ‘gewone’ auto. Het bestrijden van een brand in een (ondergrondse) parkeergarage is al lastig, maar het blussen van een elektrische auto is veel moeilijker. In deze blog geven we je 4 maatregelen die je als beheerder kunt nemen om de kans op een brand in jouw parkeergarage te verkleinen.

  1. Zorg dat parkeerplaatsen en laadpalen voor elektrische auto’s dicht bij de in- en uitrit van de garage zijn gepositioneerd. Richt vervolgens de bluswatervoorziening in op de aanwezigheid van elektrische auto’s. Maak tenslotte een plan hoe de elektrische auto na het blussen snel naar buiten kan worden verplaatst.
  2. Richt een sprinklerinstallatie in. Hiermee beperk je de ontwikkeling van een eventuele brand en kun je branduitbreiding tussen voertuigen voorkomen.
  3. Bekijk of je extra bescherming van de bouwconstructie kan realiseren rondom de parkeerplekken met laadpaal. Zo zijn er bijvoorbeeld voorzieningen waarmee je in geval van calamiteiten in 1 handeling alle laadpalen stroomloos kan maken.
  4. Zorg voor een snelle opvolging in geval van een brandalarm en geef duidelijke instructies aan bezoekers zodat zij weten hoe zij moeten handelen in geval van calamiteiten en veilig gebruik van laadpalen.
  5. Ga in gesprek met jouw stakeholders. Ga in gesprek met de eigenaar van het pand en de lokale brandweer om te kijken welke maatregelen het beste zijn voor jullie parkeergarage. Controleer bij jouw verzekeringsmaatschappij of de bestaande polis de inzet van elektrische laadpalen dekt. En informeer gebruikers of bewoners van het pand over de mogelijkheden en risico’s.

Meer weten?

Tijdens de cursus Brandveiligheid van Gebouwen leer je de juiste maatregelen te treffen, te voldoen aan de wet- en regelgeving, de kans op brandgevaarlijke situaties te verkleinen en mogelijke aansprakelijkheidsclaims te voorkomen.

Over Liz de Bie

Nederland veilig maken doe je samen. Voor het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid organiseer ik congressen, cursussen, opleidingen en incompany trainingen voor en met veiligheidsprofessionals werkzaam bij de overheid en het bedrijfsleven met als doel om kennis en ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Ik organiseer events over trends en actuele ontwikkelingen op het terrein van veiligheid. Meer informatie over het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid en het opleidingsaanbod is te vinden op www.sbo.nl/veiligheid

Bekijk ook

🎧 Podcast: hoe pak je kwetsbare gebieden aan?

Beluister de podcast van expert John Bardoel, senior adviseur bij Seinpost. John deelt in deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *