Commotie rond ex-Hofstadlid als jeugdwerker gemeente

Een voormalig jihadronselaar die zijn leven beterde en aan de slag ging als jongerenwerker: het verhaal van Bilal L. liet zich optekenen als een dramatisch jongensboek. Ooit werd hij veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag als lid van Hofstadgroep, maar na zijn celstraf ging hij juist weer op het rechte pad op en werd hij jongerenwerker in een gemeente.

In 2014 doet hij zelfs zijn verhaal in Het Parool. Toch worden er nu vraagtekens gezet bij de intenties van Bilal L. In plaats van radicalisering onder jongeren voorkomen, zou hij deze juist hebben aangemoedigd. Dat meldt dagblad De Telegraaf op basis van verschillende bronnen.

Radicale gedachten

Collega’s en deskundigen zouden de gemeente destijds verschillende keren hebben gewezen op het feit dat Bilal L. er nog steeds radicale gedachtes op nahield. De zus van Bilal L. zou zijn vertrokken naar Syrië waar ze is getrouwd met een jihadstrijder. Waar Bilal L. zelf op dit moment verblijft, is onduidelijk.

Geweld

Voormalig Syrië-ganger Engin Baydar twijfelt aan de geloofwaardigheid van het artikel. “Ik zou wel meer feiten willen zien.” Daarnaast is ‘geradicaliseerd zijn’ geen goed gedefinieerd begrip. Tegenwoordig zou Engin Baydar nooit meer afreizen naar Syrië en probeert hij ook andere jongeren die daaraan denken ervan te weerhouden. Maar dat betekent niet dat hij het moslim-gedachtegoed heeft afgezworen. “Ik geef zelf vrouwen ook liever geen hand,” noemt hij als voorbeeld. “Mijn geloof is niet veranderd. Ik doe mensen geen kwaad met mijn mening.”

Motivering

“De aanpak radicalisering is een gezamenlijke aanpak van de gemeente, het Openbaar Ministerie, de Politie, de NCTV en tal van andere organisaties”, zegt de gemeente in een schriftelijke reactie. “De partijen gaan nooit in op vragen over individuele casussen. In het algemeen kunnen we aangeven dat deze partijen voor iedere casus gezamenlijk bepalen welke preventieve en repressieve maatregelen nodig en mogelijk zijn.”

Opheldering

Politieke partijen in de gemeente willen opheldering over de manier waarop de stad de radicalisering van moslim-jongeren aanpakt. Een ex-lid van de Hofstad groep ,bijvoorbeeld, werd door de gemeente ingezet om jongeren op het rechte pad te houden. Hij deed het tegenovergestelde: hij zou de jihad juist hebben aangeprezen. Er waren signalen dat de man jongeren aanzette tot radicaliseren, maar daar werd niets mee gedaan. Heeft de gemeente een onnodig risico genomen door Bilal L. de straat op te sturen als jongerenwerker?

Meer weten?

Op de opleiding ketenregisseur risicojeugd leert u hoe u komt tot een integrale aanpak van risicojongeren.

Op het congres Radicalisering en terrorisme leert u hoe u misstanden veroorzaakt door (ideologische) radicaliserende groeperingen voorkomt.

Op de cursus Bestuurlijke aanpak van radicalisering en terrorisme leert u hoe u samen met uw zorg- en veiligheidspartners komt tot een pakket van maatregelen om radicalisering waar mogelijk te voorkomen en terrorisme waar nodig te bestrijden.

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

€ 280 miljoen extra voor politie en veiligheid

Onze veiligheid, vrijheden en democratische rechtsstaat staan onder druk. Het kabinet investeert daarom vanaf 2025 …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *