Complexe regelgeving voor drones schrikt af

Gemeenten mogen sinds vorig jaar juli drones inzetten voor cameratoezicht. In de praktijk gebeurt dit echter nog niet. Een van de redenen is volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de wet- en regelgeving te complex is. De VNG dringt er al langer bij het Rijk op aan om met duidelijkere regels te komen.

De veiligheid in de openbare ruimte vergroten door drones in te zetten als mobiele camera’s. Het klonk voor gemeenten als een innovatieve oplossing, maar volgens de VNG is het nog maar de vraag of burgemeesters met het wetsvoorstel aan de slag kunnen.

Haken en ogen

Michiel Geuzinge, beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid bij de VNG, stelt dat er ondanks de nieuwe wet weinig ruimte is. ‘We zien dat gemeenten interesse hebben om drones in te zetten op het gebied van veiligheid, maar zoekende zijn naar de mogelijkheden. Door de eisen die er nu gelden, is de kans klein dat drones vaste camera’s op bijvoorbeeld een uitgaansplein gaan vervangen’, aldus Michiel Geuzinge.

Inbreuk op de privacy

Zo moeten gemeenten zich houden aan de luchtvaartregels en zorgen de regels voor de bescherming van privacy ook voor belemmeringen. ‘Drones mogen niet zomaar boven een mensenmenigte vliegen, niet boven de bebouwde kom en niet in de buurt van snelwegen of vliegvelden. Ook moet de bestuurder een drone altijd in het zicht hebben. En een drone die bijvoorbeeld een tuin filmt, maakt inbreuk op de privacy.’

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moet beveiliging worden aangebracht op de drones zelf. ‘Beeldgegevens moeten worden versleuteld en niet gehackt kunnen worden. Ook moet het risico dat vliegende camera’s door een technisch mankement uit de lucht vallen, zoveel mogelijk worden beperkt. De combinatie van al deze regels zorgt ervoor dat de toepassing van drones als mobiel cameratoezicht gewoon erg lastig is’, vertelt Michiel Geuzinge.

Druk in de lucht

Om het gemeenten gemakkelijker te maken, dringt de VNG er bij het Rijk op aan met duidelijkere regels te komen. Vastgelegd zou bijvoorbeeld moeten worden in hoeverre gemeentes verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun eigen luchtruim. Nu zijn ze verantwoordelijk voor het auto- en fietsverkeer op de weg, maar over een aantal jaar is het ook druk in de lucht. Inmiddels zijn in Nederland zo’n 150.000 drones in gebruik en dit aantal neemt alleen maar toe.’

Drones op bedrijventerreinen

De VNG ziet wel dat gemeenten actief bezig zijn om drones in te zetten voor de beveiliging van bedrijventerreinen. De gemeente Enschede bijvoorbeeld is op dit moment in gesprek met verschillende ministeries om het mogelijk te maken dat hiermee geëxperimenteerd kan worden.

Meer weten?

Op de cursus Wetgeving & Security leert u wat de juridische mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van cameratoezicht om uw bedrijventerrein te beveiligen.

Op de cursus Wet- en regelgeving in Openbare Orde en Veiligheid hoort u van juridische experts waar, wanneer en onder welke omstandigheden u cameratoezicht met drones kunt toepassen om de openbare orde en veiligheid te waarborgen in uw gemeente.

Bron: Securitas Nieuws

Over Frank van Summeren

Congres- en opleidingsmanager veiligheid bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid.

Bekijk ook

Nieuwe werkwijze arbeidsongevallen zorgt voor meer veiligheidsbewustzijn bij bedrijven

84 procent van de bedrijven waar een arbeidsongeval is gebeurd, voert alle maatregelen die in …

2 Reacties

  1. “Gemeenten mogen sinds vorig jaar juli drones inzetten voor cameratoezicht.”
    Ik moest hierbij gelijk denken aan een zekere Southpark aflevering waar de grootste onheil naar boven kwam door het surveilleren met drones.

    Nu moet ik heel eerlijk zeggen, ik had geen idee dat dit nu ook daadwerkelijk mag in Nederland en weet ik niet heel goed of ik hier wel achter sta. Er zijn kwesties waar ik denk dat het heel goed kan werken, neem drukke uitgaansplekken die je kan monitoren. Maar overdag of dat ze door de straten vliegen lijkt mij dan weer niks.

  2. Ik sta hier echt honderd procent achter, zolang je niks te verbergen hebt zit je goed toch?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *