De coronacrisis raakt ons allemaal. Kwetsbare personen in onze samenleving zijn juist in tijden van crisis nog kwetsbaarder. Dit blijkt ook uit cijfers van de politie waarin zij aangeven dat zij de afgelopen periode vaker zijn uitgerukt voor personen met verward gedrag en zwervers. In april kwamen er zo’n 9600 meldingen binnen t.o.v. zo’n 8000 meldingen vorig jaar.
Mensen die al verward gedrag vertoonden voor de coronacrisis
Net als dat wij op afstand werken, hebben hulpverleners sinds de coronacrisis contact op afstand met cliënten en patiënten. Kwetsbare mensen hebben vaker geen zorg, begeleiding of dagbesteding meer. Mensen die al voor de coronacrisis niet veel buiten kwamen, hebben het tijdens de coronacrisis extra zwaar. Dit komt o.a. doordat;
- het sociale vangnet weg is gevallen
- de structuur van de dag wegvalt
Deze mensen gaan zichzelf nog meer verwaarlozen of gaan vitaal snel achteruit.
Mensen die door de coronacrisis verward gedrag ontwikkelen
De GGZ verwacht daarnaast een nieuwe groep patiënten die een mentale dreun hebben gehad in coronatijd. Hierbij kun je denken aan mensen die bijvoorbeeld een depressie ontwikkelen doordat zij;
- (meer dan normaal) in isolement moesten leven
- extra werkdruk hebben gehad (bijvoorbeeld in de zorg) of zorgen om het werk (bijvoorbeeld in de evenementensector)
- zelf corona hebben gehad of een naaste hebben verloren aan het coronavirus
Meer weten?
Op 19 mei vond de docentenbijeenkomst plaats voor de opleiding Procesregisseur personen met verward gedrag. Tijdens de docentenbijeenkomst spraken Jolanda van Boven, Joost Vos, Carl Steinmetz, Frans van Beuningen, Margreet Groen en Douwe Oosterveen over de effecten van de coronacrisis op personen met verward gedrag.
In de opleiding Procesregisseur personen met verward gedrag helpen de docenten je hoe je juist in crisistijd op een veilige manier de juiste hulpverlening kunt bieden aan personen met verward gedrag.